11.02.2022 McCain
Na chuťovky ze streetfoodových festivalů, bister a food trucků už nemusíte čekat. Přeneste si jídlo z venku rovnou do vašich obýváků a připravte si s vašimi přáteli pohodový večer se skvělým jídlem
PŘÍSADY:
2 kachní prsa s kůží
2 špetky mletého římského kmínu
2 špetky mletého sušeného zázvoru
olej na smažení
jarní cibulka
čerstvá chilli paprička
Hoisin omáčka
POSTUP:
Nejprve kachní prsa omyjte a osušte papírovou utěrkou. Kůži nakrojte do mřížky. Důkladně je osolte a okořeňte mletým římským kmínem a zázvorem.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Na rozpálenou pánev (ideálně litinovou) dejte orestovat obě masa kůží dolů, aby pustila tuk. Když začne zlátnout a samo se pustí pánve, obraťte ho a nechte zatáhnout i z druhé strany.
Prsa přendejte na malý pekáček s pečícím papírem a dejte je (kůží nahoru) do trouby dopéct na cca 10 minut, tak aby se maso příliš nevysušilo a zůstalo růžové.
V mezičase, kdy se pečou kachní prsa, připravte v troubě McCain hranolky Crispers podle návodu na obalu.
Dopečená kachní prsa před servírováním nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou a přelijte je omáčkou Hoisin. Podávejte s V-hranolky Crispers.
PŘÍSADY
20 tygřích krevet
čerstvý zázvor
1 stroužek česneku
špetka chilli
olivový olej
1 lžička citrónové šťávy
sůl
pepř
Dip na hranolky:
1 balení hranolků
krémová zakysaná smetana
čerstvý kopr
sůl
pepř
ledový salát
POSTUP:
Nejprve si připravte marinádu na krevety z olivového oleje, čerstvého zázvoru, česneku a chilli vloček. Marinádu osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou.
Do směsi vložte oloupané a střívka zbavené tygří krevety a nechte marinovat asi 60 minut.
Hranolky McCain Crispers připravte dle návodu v troubě.
Namarinované krevety napíchejte na špejli či grilovací jehlu a grilujte z obou stran, až zrůžoví.
Nakonec si připravte dip ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli a pepře. Krevety servírujte s hranolky, koprovým dipem a čerstvým ledovým salátem.
PŘÍSADY:
500 g vepřové krkovice
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru
2 lžíce rajského protlaku
1 lžička sladké papriky
1 lžička římského kmínu
1,5 lžíce hnědého cukru
200 ml vody
olej
sůl
pepř
strouhaný čedar
POSTUP
Nejprve si připravte BBQ omáčku. V hrnci na trošce oleje krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte na plátky nakrájený česnek a zázvor a společně restujte asi minutu. Nyní do hrnce přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a krátce vše společně restujte. Pozor, aby se směs nezačala připalovat! Poté ji zalijte vodou a přidejte hnědý cukr. Vše vařte do zhoustnutí a dochuťte solí a pepřem. Pak omáčku rozmixujte tyčovým mixérem.
Vepřovou krkovici po povrchu nakrojte do mřížky, osolte ji a do zářezů vetřete omáčku (trochu si nechte k podávání). Maso dejte péct na 3 hodiny při 120 stupních zakryté alobalem. Po této době maso odkryjte a dopékejte ještě cca 2 hodiny při 130 stupních. Upečené maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna.
Hranolky připravte dle návodu na obalu v troubě. Hotové křupavé hranolky servírujte s trhaným vepřovým masem, posypané strouhaným čedarem (ten můžete opéct pomocí flambovací pistole) a zbylou BBQ omáčkou.
22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.