Rozpékané a dopékané pečivo

Rozpékané a dopékané pečivo

12.08.2014 Redakce

Jaký je rozdíl mezi rozpékaným a dopékaným pečivem?

Rozpékané pečivo je již hotové pečivo, které se po vychladnutí znovu zahřeje, aby působilo čerstvěji. Dopékané pečivo je oproti tomu to, které bylo dovezeno do prodejny ne zcela dopečené a do finální podoby se přivádí přímo v prodejním místě. „Obyčejný rohlík kyne při teplotách mezi 35 až 40 °C po dobu 30 až 40 minut. Naproti tomu kaiserky nebo jiné dopékané pečivo před hlubokým zamražením kynou při pokojových teplotách po dobu až dvou hodin,“ vysvětluje přednosti dopékaného pečiva před rozpékaným agrární analytik Petr Havel. „Při dlouhém kynutí probíhají v takovém pečivu kvasné procesy obdobné třeba zrání masa, což vede k lepší výsledné nutriční hodnotě příslušných výrobků. Navíc díky nedokončenému pečení zůstává v nedopékaném a následně hluboce zamraženém pečivu vyšší podíl vody, takže výrobek po finálním dopečení na prodejnách zůstává dlouho vláčný“.


Mohlo by vás zajímat

KUŘECÍ STEAK, STEAK Z TELETE ANEBO VEJCE NA BIFTECÍCH: PROČ SE KUCHAŘŮM JEŽÍ CHLUPY?

14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

KUPUJETE MOŘSKOU RYBU? SLEDUJTE KÓD FAO

09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.