nemoci  

S americkými brusinkami proti nachlazení

S americkými brusinkami proti nachlazení

05.11.2010 Redakce

S podzimem přichází chladnější a deštivější počasí, které tradičně nahrává chřipkám a nachlazením. V tomto období je důležité zaměřit se na prevenci a nenechat se od číhajících bacilů zaskočit.

1Klíčovou úlohu v posilování celkové obranyschopnosti organismu hraje vyvážená strava a pravidelný přísun vitamínů a podpůrných látek pro náš imunitní systém. Ideální složkou vašeho jídelníčku mohou být i  brusinky z USA, které mají v zásobě celou škálu vitamínů, minerálů a obsahují vysoké procento antioxidantů. Právě nyní je navíc můžeme ochutnat čerstvé. Sklizené ovoce míří na český trh právě v těchto dnech.

V červených bobulích amerických brusinek se dle Americké laboratoře pro potraviny nachází celá řada minerálů nezbytných pro správné fungování našeho těla jako je vápník, hořčík, železo, sodík nebo draslík. Z vitamínů v nich lze nalézt vitamín B3, E, K. Tyto vitamíny a minerály pomáhají udržet naše tělo a imunitní systém v dobré kondici i v podzimní sezoně.

Čerstvé cranberries navíc obsahují i pro imunitu tolik důležitý vitamín C, který spolu s flavonoidy a polyfenoly, přírodními rostlinnými látkami, působí jako silný antioxidant. Americké cranberries se podle řady výzkumů uveřejněných v prestižních vědeckých časopisech řadí mezi ovoce s největšími antioxidačními schopnostmi.

Antioxidanty pomáhají chránit buňky lidského těla před volnými radikály, které poškozují buňky našeho těla a způsobují stárnutí, poškození tkání a další zdravotní problémy. Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt procesů látkové výměny, nebo jsou způsobeny vnějšími vlivy, jako je UV záření či cigaretový kouř. Výzkumy amerických vědců ukazují, že antioxidanty úspěšně bojují s volnými radikály a jsou účinnou prevencí i podpůrnou léčbou u chřipkových onemocnění.

2Brusinky z USA se mohou hodit také při prevenci bakteriálních onemocnění. Aktivní látky proantokyanidy (PAC) pokrývají zranitelné sliznice vnitřních orgánů lidského těla tenkým filmem, jež brání přichycení bakterií. Místo toho, aby se bakterie usadily na buněčné stěně, což by vedlo k infekci, se tak bakterie neškodně vyloučí z těla ven. Z toho důvodu řada zdravotních odborníků doporučuje konzumaci alespoň 36 mg látek PAC v brusinkách denně. Toto množství je totiž dostatečně efektivní pro prevenci infekcí močových cest, které v chladnějším období trápí zejména ženskou část populace. Doporučenou denní dávku PAC obsahuje například 30 g sušených či čerstvých amerických brusinek nebo 3 dl brusinkového džusu.  

Každý si může vybrat, v jaké formě mu cranberries nejvíce chutnají. V našich zeměpisných šířkách jsou nejoblíbenější sušené brusinky a brusinkový džus. Protože sklizeň plodů probíhá v USA na podzim, v českých obchodech můžeme právě nyní narazit také na čerstvé brusinky, které jsou plné vitamínu C. Jejich velkou výhodou je, že se dají skladovat až tři měsíce v ledničce, v mrazáku vydrží i jeden rok.

U příležitosti brusinkové sklizně pro vaši inspiraci přikládáme podzimní recepty z čerstvých amerických brusinek, které jsou nejen vynikající ale také zdravé. Na konci materiálu najdete návod na přípravu brusinkovo-zázvorového nápoje jako stvořeného pro boj s nachlazením.

Tipy na recepty!

3Cranberry-zázvorový čaj proti nachlazení

Přísady na jednu konvici (cca 1 l = 4 velké šálky)

  • 700 ml brusinkového nektaru
  • 6-8 cm kořene zázvoru
  • 2 lžíce sypaného čaje Earl Grey
  • 3-4 lžíce cukru
  • 2 pomeranče
  • 1 chemicky neošetřený citrón

Příprava

  1. Přiveďte k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a nechte vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidejte čaj a cukr a nechte vyluhovat další 3 až 5 minut.
  2. Vymačkejte pomeranče, citrón nakrájejte na plátky. Čaj přeceďte přes sítko, smíchejte s pomerančovou šťávou a podávejte s plátky citrónu.

Doba přípravy:cca 10 minut

Tip: Pomerančovou šťávu nevařte, neboť obsahuje vitamín C, který by se vysokou teplotou zničil. Brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti podzimní únavě.

4Dýňová polévka s brusinkami

Suroviny pro 4 osoby:

  • 400 gdýně hokaido (bez semínek)
  • 1 brambora (druh, který se dobře rozvaří)
  • 1 cibule
  • kousek čerstvého zázvoru velikosti vlašského ořechu
  • 2 lžíce oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru (instantního)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 gsušených amerických brusinek
  • sůl, pepř
  • šťáva ze 2 pomerančů

Příprava:

  1. Dýni pokrájejte na kostky, brambory oloupejte a pokrájejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte na drobné kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a krátce v něm opečte cibuli, zázvor, dýni a brambory. Zalijte vývarem a přikryté vařte 30 minut.
  3. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nasekejte najemno. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, brusinky a znovu přiveďte k varu. Ochuťte solí a pepřem. Do polévky dejte pomerančovou šťávu a jarní cibulku a nechte prohřát (avšak nevařte) 5 minut. Podle potřeby znovu ochuťte solí a pepřem. 

Doba přípravy: ca. 50 minut


Mohlo by vás zajímat

5 rad, jak o Velikonocích nepřibrat

08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?

Co nevíte o řeřiše

10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!

22 rad, jak jíst skutečně zdravě

28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.