05.11.2010 Redakce
S podzimem přichází chladnější a deštivější počasí, které tradičně nahrává chřipkám a nachlazením. V tomto období je důležité zaměřit se na prevenci a nenechat se od číhajících bacilů zaskočit.
Klíčovou úlohu v posilování celkové obranyschopnosti organismu hraje vyvážená strava a pravidelný přísun vitamínů a podpůrných látek pro náš imunitní systém. Ideální složkou vašeho jídelníčku mohou být i brusinky z USA, které mají v zásobě celou škálu vitamínů, minerálů a obsahují vysoké procento antioxidantů. Právě nyní je navíc můžeme ochutnat čerstvé. Sklizené ovoce míří na český trh právě v těchto dnech.
V červených bobulích amerických brusinek se dle Americké laboratoře pro potraviny nachází celá řada minerálů nezbytných pro správné fungování našeho těla jako je vápník, hořčík, železo, sodík nebo draslík. Z vitamínů v nich lze nalézt vitamín B3, E, K. Tyto vitamíny a minerály pomáhají udržet naše tělo a imunitní systém v dobré kondici i v podzimní sezoně.
Čerstvé cranberries navíc obsahují i pro imunitu tolik důležitý vitamín C, který spolu s flavonoidy a polyfenoly, přírodními rostlinnými látkami, působí jako silný antioxidant. Americké cranberries se podle řady výzkumů uveřejněných v prestižních vědeckých časopisech řadí mezi ovoce s největšími antioxidačními schopnostmi.
Antioxidanty pomáhají chránit buňky lidského těla před volnými radikály, které poškozují buňky našeho těla a způsobují stárnutí, poškození tkání a další zdravotní problémy. Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt procesů látkové výměny, nebo jsou způsobeny vnějšími vlivy, jako je UV záření či cigaretový kouř. Výzkumy amerických vědců ukazují, že antioxidanty úspěšně bojují s volnými radikály a jsou účinnou prevencí i podpůrnou léčbou u chřipkových onemocnění.
Brusinky z USA se mohou hodit také při prevenci bakteriálních onemocnění. Aktivní látky proantokyanidy (PAC) pokrývají zranitelné sliznice vnitřních orgánů lidského těla tenkým filmem, jež brání přichycení bakterií. Místo toho, aby se bakterie usadily na buněčné stěně, což by vedlo k infekci, se tak bakterie neškodně vyloučí z těla ven. Z toho důvodu řada zdravotních odborníků doporučuje konzumaci alespoň 36 mg látek PAC v brusinkách denně. Toto množství je totiž dostatečně efektivní pro prevenci infekcí močových cest, které v chladnějším období trápí zejména ženskou část populace. Doporučenou denní dávku PAC obsahuje například 30 g sušených či čerstvých amerických brusinek nebo 3 dl brusinkového džusu.
Každý si může vybrat, v jaké formě mu cranberries nejvíce chutnají. V našich zeměpisných šířkách jsou nejoblíbenější sušené brusinky a brusinkový džus. Protože sklizeň plodů probíhá v USA na podzim, v českých obchodech můžeme právě nyní narazit také na čerstvé brusinky, které jsou plné vitamínu C. Jejich velkou výhodou je, že se dají skladovat až tři měsíce v ledničce, v mrazáku vydrží i jeden rok.
U příležitosti brusinkové sklizně pro vaši inspiraci přikládáme podzimní recepty z čerstvých amerických brusinek, které jsou nejen vynikající ale také zdravé. Na konci materiálu najdete návod na přípravu brusinkovo-zázvorového nápoje jako stvořeného pro boj s nachlazením.
Tipy na recepty!
Přísady na jednu konvici (cca 1 l = 4 velké šálky)
Příprava
Doba přípravy:cca 10 minut
Tip: Pomerančovou šťávu nevařte, neboť obsahuje vitamín C, který by se vysokou teplotou zničil. Brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti podzimní únavě.
Suroviny pro 4 osoby:
Příprava:
Doba přípravy: ca. 50 minut
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.