07.09.2010 Redakce
Americké brusinky Cranberries patří v Evropě k nejzajímavějším gastronomickým objevům poslední doby. Přestože Indiáni na severoamerickém kontinentu užívali brusinky k hojení ran a zmírňování bolesti již před 300 lety, obohatily tyto ovocné plody ze severu USA evropský trh s ovocem teprve v několika posledních letech. Americké brusinky se používají především při prevenci infekcí močových cest, ovšem účinně pomáhají předcházet i ostatním onemocněním zažívacího traktu, například žaludečních vředů nebo parodontózy.
Americké brusinky Cranberries obsahují zdraví prospěšnou tříslovinu, tzv. proantokyanidin, nazývaný také PAC, který zabraňuje usazování mnoha druhů bakterií v lidském těle. Často se proto využívají při prevenci bakteriálních onemocnění. Aktivní látky objevené v amerických brusinkách pokrývají zranitelné sliznice jakýmsi filmem, jenž brání přichycení bakterií. Celý efekt si můžeme představit jako list papíru vložený mezi dvě vrstvy suchého zipu. Vložený papír způsobí, že se háčky nezachytí do smyček, a suchý zip nefunguje.
Dlouhou dobu přetrvával názor, že hlavní příčinou vzniku žaludečních vředů je nadmíra stresu, nezdravého kořeněného jídla, kouření a dokonce i přílišného žvýkání žvýkaček. Již v roce 1982 však Barry Marshall a Robin Warren, pozdější držitelé Nobelovy ceny za medicínu, přinesli přesvědčivé důkazy o bakteriálním původu žaludečních vředů. Bakterie Helicobacter pylori poškozují žaludeční sliznici, a tím způsobují více než 70% případů žaludečních vředů a zvyšují riziko onemocnění rakovinou žaludku. Látky obsažené v Cranberries dokáží svým protipřilnavým účinkem stěny žaludeční sliznice před působením bakterie Helicobacter pylori ochránit a tudíž efektivně snižují riziko vzniku žaludečních vředů.
Protipřilnavý účinek amerických brusinek může být vhodným pomocníkem také při ochraně ústní dutiny. Nejvíce rozšířenými problémy, které trápí většinu populace, jsou zubní kaz a parodontóza. Neléčená parodontóza může vést až k vypadávání zubů a v rozvinutějších podobách je nutno ji léčit operativně. I když základem prevence těchto problémů je řádná ústní hygiena, zdraví našich zubů můžeme napomoci také konzumací cranberries. Bylo totiž prokázáno, že jejich protipřilnavý efekt zabraňuje usazování bakterií na zubech a dásních a tím zpomaluje tvorbu zubního plaku. Studie prokázaly, že americké brusinky snižují riziko vzniku zubního kazu či zánětu dásní. Nejlepší pro zubní hygienu je pít neslazený 100% brusinkový džus prodávaný v obchodech se zdravou výživou nebo brusinkové nápoje bez cukru ze supermarketů.
Doporučená denní dávka k dosažení protipřilnavého účinku je alespoň 29 g sušených nebo 27 g čerstvých amerických brusinek. Stejný efekt má 300 ml brusinkového nápoje (obsahujícího 27 % brusinkové šťávy) denně. Je také možné využít potravinových doplňků s obsahem 36 mg PAC (proantokyanidinu) a více. Na čerstvé americké brusinky si musíme ještě počkat, jejich sezóna začne v měsíci říjnu a potrvá až do ledna. Zato Cranberries v sušené formě či v podobě brusinkového džusu jsou u nás k dostání během celého roku. S oblibou jsou využívány jak v teplé, tak i studené kuchyni. Skvěle se uplatní v dezertech i jako příloha k nejrůznějším pokrmům.
Jako důkaz toho, že brusinky jsou nejen zdravé, ale i chutné, jsme pro Vás připravili několik receptů na příjemně osvěžující koktejly s obsahem brusinkového džusu, které Vám zaručeně spraví náladu i za sychravých podzimních dnů.
Tipy na recepty!
80ml studeného mléka
Příprava:
Krém, mléko a džus rozmixujeme spolu s několika kostkami ledu v mixéru. Připravený nápoj rozlijeme do sklenic naplněných ledem a ozdobíme kousky ovoce. Můžeme podávat také s ovocným špízem, který položíme přes hrdlo sklenice.
Příprava
Cranberry nektar a pomerančovou šťávu smícháme v poměru 1:1. Můžeme dozdobit kousky pomeranče a čerstvými nebo sušenými Cranberries, americkými brusinkami a podáváme.
Suroviny pro 4 osoby
Příprava
V malém hrnci smícháme 300 ml brusinkového nektaru a 100 g sušených brusinek. Povaříme asi 4-5 minut a necháme přes noc odstát v chladu. Ostružiny propasírujeme přes síto a banán oloupeme a nakrájíme na kousky. Do mixéru nalijeme připravený základ z brusinkového nektaru a brusinek, přidáme banán, ostružinové pyré, jogurt a mléko. Mixujeme na nejvyšší stupeň asi 3 min. Poté koktejl rozlijeme do sklenic, ozdobíme čerstvým ovocem a ihned podáváme.
Příprava:
Vysokou koktejlovou sklenici naplníme kostkami ledu, přidáme limetkovou šťávu a cranberry džus. Vše dobře promícháme barovou lžící a dolijeme vychlazeným nápojem bitter lemon. Ozdobíme koktejlovou třešní.
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.