24.10.2013 Mgr. Jana Uhlířová
V pokračování seriálu na téma kvality současného testování potravin přinášíme rozhovor s aktérem nedávné testovací kauzy, Ing. Romanem Havlíkem.
Jedná se o případ z letošního jara. Spotřebitelský měsíčník dTest tehdy přišel s odhalením nebezpečných mykotoxinů v 33 vzorcích z 50 testovaných vzorků piva. Spotřebitelé se vyděsili, výrobci se začali bránit a z testu se stala velká mediální aféra.
Kde končí testování a začíná mediální hysterie? Jakým způsobem se může výrobce bránit, pokud výsledky jeho vlastního testování jsou v rozporu s tím, co vyjde ve spotřebitelském časopise? Zeptali jsme se Ing. Romana Havlíka, ředitele společnosti Svijany, která je jedním z aktérů kauzy „mykotoxiny v pivě“. Právě ve vzorku jejich piva byl totiž objeven nejvyšší podíl mykotoxinů.
Jak jste postupovali poté, co článek s testy piv vyšel? Pokoušeli jste se kontaktovat dtest?
Časopis dTest jsme kontaktovali opakovaně, ale vyjádření k testům jsme se nedočkali. Samozřejmě jsme ihned udělali vlastní rozbory, tedy screening celé výroby. Kontaktovali jsme dodavatele sladu, snažili jsme se zjistit, kdo nám dodal „chybný“ slad, prováděli i rozbor vody a zaslali vzorky do akreditované laboratoře, mimo jiné i do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně. V době vypuknutí celé aféry jsme tedy už měli vlastní výsledky, které vypovídaly o něčem jiném. Mykotoxiny jsme v pivech objevili, ale jednalo se o stopové množství. Nálezy byly dokonce řádově menší. Poté jsme hledali další laboratoř, která by výsledky potvrdila, a také zahraniční laboratoř. Na tomto místě je třeba připomenout, že výzkum mykotoxinů je velmi složitá věc a jejich samotné testování také. Řada laboratoří nebyla proto schopna naměřit stopové množství mykotoxinů. Samotné testování může probíhat několika způsoby, zajímalo nás proto, jakým způsobem testoval dTest, abychom mykotoxiny měřili stejně. Ani to jsme se však nedozvěděli.
A kdo ochrání spotřebitele?
Na základě „skandálních“ nálezů mykotoxinů ministerstvo zdravotnictví požádalo Státní zdravotní ústav o zpracování odborného posudku týkající se zdravotního rizika mykotoxinů v pivech. Podle této zprávy nepředstavují mykotoxiny v pivu přímé zdravotní riziko, které by vyžadovalo zásah orgánů ochrany veřejného zdraví. SZÚ současně navrhl, aby byl stanoven maximální limit pro slad používaný k výrobě piva.
Proč jste se nespojili s ostatními pivovary?
Byli jsme poškozeni nejvíc, celá kauza nás zasáhla největší měrou. Samozřejmě jsme si s ostatními pivovary informace vyměňovali.
Jak moc celá kauza váš pivovar ovlivnila?
Začaly nás kontaktovat firmy, které měly podobné problémy s výsledky testů v médiích, takže je vidět, že nejsme ojedinělý případ. Zatím však nedokážeme posoudit, jak hodně nás tato kauza ovlivnila. Zákazníci se nás na mykotoxiny hodně ptali, panovala mezi nimi pochopitelně nedůvěra. Těžko ovšem říci, zda kauza ovlivnila prodeje. To se všechno ukáže až časem.
Jaký názor máte na testování v českých médiích?
Je dobře, že spotřebitelské časopisy testují, jen by měly testovat seriozním způsobem. Záleží tedy vždy na úrovni, na jaké média testují. My sledujeme převážně dTest, MF Dnes a Černé ovce.
Jakou šanci na obranu má výrobce, pokud se mu nezdá důvěryhodnost testování, případně test poškodí jeho společnost?
To teprve teď uvidíme.
Je tedy zřejmé, že i testy se mohou plést „Tak jako výrobci musejí být připraveni na chybu ve svém systému a v případě jejího odhalení okamžitě zjednat nápravu, tak ochránci práv spotřebitelů nemohou plánovat neomylnost a stoprocentní jistotu ve svých testech,“ komentuje kauzu Tomáš Kučera, předseda představenstva společnosti Svijany. „Při všech testech je nezbytné výsledky ověřit alespoň na dvou stejných vzorcích, aby bylo možné se stoprocentní jistotou podávat výsledky jako fakt. Jde nám tedy především o rozpoutání legitimní diskuze o způsobu fungování spotřebitelské organizace.“
Zítra se dočtete: Současné testy pod lupou aneb jak kdo testuje.
15.03.2024 | Na českém trhu je známe spíš pod označením krabí tyčinky, nicméně existují i surimi z ryb, krevet, či krabích klepet. Jen se k nám moc nedovážejí. Jak obecně ale poznat kvalitu tohoto typu sortimentu? Testovali jsme…
22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?
29.08.2014 | "Maso před úpravou neomývám vodou a naklepávám ho jenom pěstí, " říká řezník Zdeněk Novák, jehož vyhlášené uzeniny jsou jedla i smetánka na Plese v opeře.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.