22.06.2012 SVS ČR
Mnohé krajské veterinární správy se přesvědčují při kontrolách výrobců i prodejců, že mají problémy s teplotou jak při výrobě, tak při prodeji masných a mléčných výrobků. Kontroly dále odhalily špatné značené výrobky, hygienické nedostatky i listerie v Gothaji.
Orgány státního veterinárního dozoru zjistily v Častolovicích (Královéhradecký kraj) ve výrobě překročenou teplotu hovězího a drůbežího masa o zhruba 10 °C, v Přelouči (Pardubický kraj) totéž u vepřového a hovězího masa a zároveň zde byly zjištěny hygienické nedostatky (nečištěné nože, osobní věci personálu na pracovišti apod.).
Podobné problémy byly zjištěny na Vysočině, ve výrobně polotovarů v Moravských Budějovicích – například teplota vepřových ocásků byla vyšší o 13 °C, ani drůbeží maso nebylo správně chladné a klobásy nebyly dostatečně označeny. V prodejně v Brně byla o 5 – 20 °C překročena teplota nebaleného drůbežího, vepřového a mletého masa.
Ze Zlínského kraje z Kunovic nařídila krajská veterinární správa vrátit 3 550 kg chlazeného drůbežího masa do Polska kvůli tomu, že teplota zásilky překročila normu o 5 °C. V Plzni v prodejně veterináři z KVS objevili špatně značené Spišské párky, a navíc tmavou tlačenku „teplejší“ o 10 °C.
V prodejně v Brně zjistili pracovníci Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj, že se zde prodávalo zmrazené maso a droby v plastových sáčcích bez označení a bez dokladu o původu.
Ve Středočeském kraji v Dolních Břežanech obsahovala Ostravská klobása drůbeží bílkovinu, aniž to bylo deklarováno na obale. V Pardubickém kraji byla zjištěna přítomnost listerií (Listeria monocytogenes) v 10 kg Gothajského salámu. Byla nařízena likvidace výrobku a samozřejmě sanitace provozovny.
Nařízená likvidace také čeká výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti. Například se to týkalo necelých 8 kg zakysané smetany francouzského typu v Praze na tržnici, 12 salámů v Náchodě (Turistický, Korzár, Poličan), přes 2 kg syrové grilovací klobásy v Jindřichově Hradci, 7,5 kg vakuované hovězí pleci bez kosti v Třinci, nebo jednoho šunkového vařeného salámu v Pardubicích.
"Spotřebitelé by si v v červnu i dalších teplých měsících měli dát pozor na teplotu potravin živočišného původu," říká Jiří Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy, " To platí i při přepravě domů a při následném skladování a zpracování v kuchyni."
04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?
07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.