13.10.2015 Redakce
Plátky sýru a kvalitní šunky spolu s přídavkem listové zeleniny, to vše ukryté do dvou krajíčků celozrnného chleba. Takovou, či podobně připravenou svačinu ukládají maminky do aktovek svých ratolestí v přesvědčení, že pro dítě udělaly to nejlepší. Jenže pravdu mají jen někdy.
Není sporu o tom, že dopolední přesnídávky či odpolední svačiny představují důležitou součást stravovacího režimu u dětí, ale pochopitelně i u dospělých. Pro každého zdravého jedince je ideální, aby denně konzumoval pět až šest menších porcí jídla. Příjem energie se tak rovnoměrně rozloží a tělo není nuceno schovávat si zásoby na horší časy v podobě nevzhledných tukových polštářků. Zároveň tak zamezíme i známému večernímu vlčímu hladu, který bez ohledu na věk nejraději řešíme mlsáním bonbónů, čokolád, slaných chipsů, tyčinek či pražených oříšků.
Svačina, zvláště ta dopolední, spolu se snídaní prospívá i mozku. Správně „nasycený“ dokáže zvýšit dospělcův pracovní výkon a školákovo soustředění na učení, zároveň je schopný vzepřít se únavě či nervozitě.
Vítězná trojkombinace
Tabulka čokolády ke svačině, případně sušenky, sladké cereálie, ale i limonády nebo neředěné džusy či jiné sladkosti však, jak mnozí správně tuší, organizmu dobrou službu neprokážou. A což teprve, když se jimi potomek před vyučováním či o velké přestávce naláduje, aniž by snídal. V ten okamžik se vlivem tzv. rychlých sacharidů hladina cukru ve školákově krvi prudce zvedá, stejně jako prst učitele, jenž žáka vzápětí kárá kvůli náhlé hyperaktivitě a leckdy i agresivitě. Přitom stačí místo sladkostí vsadit na osvědčenou trojkombinaci živin, tedy bílkovin, tělu prospěšných tuků a komplexních sacharidů, jež zaručují pozvolné uvolňování energie, a hrozba dvojky z chování splaskne jak balónek z pouti.
Bílkoviny tělu dodají např. jogurty, tvaroh a pomazánky z něj spolu s rybími či luštěninovými, ale také sýr nebo šunka s vysokým podílem masa. Při přípravě svačiny bychom neměli opomíjet ani máslo, kvalitní margaríny, tučné sýry a ořechy, jež jsou zdrojem tuků. Ovoce, zelenina, müsli, cereálie, bílé pečivo jsou zase zásobárnou sacharidů. Nejlépe je však organizmu dodáme prostřednictvím celozrnného pečiva. Návod na zdraví prospěšnou svačinu se tedy zdá být vcelku jednoduchý. Ale není.
Nezatracujte bílé pečivo
Právě celozrnné pečivo obsahuje spolu se sacharidy i hojnost vlákniny. Ta svědčí dospělým, chlapcům od čerstvě mutujících, stejně tak i malým slečnám. Dětem do deseti let však její nadměrná konzumace škodí! Jejich organizmus totiž není na trávení většího množství této látky připravený, zkrátka si s ní ještě neví rady a zcela logicky se brání. Svou nelibost dává najevo především poruchami zažívání. Jejich podoby se různí od nadýmání až po průjem, či naopak zácpu. Podle odborníků na výživu by měli rodiče či prarodiče, jež mají dítě do deseti let po stránce výživy na starosti, s celozrnným pečivem šetřit, nabízet je třeba jednou či dvakrát týdně, a nebát se sáhnout po pečivu bílém, které by mělo v tomto období v jídelníčku jasně převažovat. Přechod na „celozrnný režim“ po sfouknutí deseti svíček na narozeninovém dortu by měl být pozvolný a dítě by si s sebou do školy, či na odpolední kroužky mělo odnášet sváču s celozrnným podílem zpočátku třikrát týdně.
Dobře skrytá vláknina
Vláknina se neukrývá jen v celozrnných kouscích od pekaře. Své malé poklady jimi můžeme zahltit i sladkostmi z domácí dílny. Pokud v neděli upečete moučník z bílé mouky, ale v dobré víře ji „nastavíte“ otrubami nebo ovesnými vločkami, nebo dokonce použijete mouku celozrnnou, neměli byste ho dítěti nabízet ke sváteční odpolední svačině a zároveň i k pondělní přesnídávce.
Stejně tak buďte při výběru svačiny ve střehu, když se chystáte k rodinnému obědu či večeři servírovat rýži, těstoviny nebo cereálie. I ty jsou nadupané vlákninou. Pak celozrnné pečivo malým dětem do aktovky ten den nepřibalujte.
Pro příští zdravý vývoj potomka je určitě vhodné, když celozrnné výrobky povýšíte na jakousi odměnu, jež je mu zatím vzácná. Zhruba od chvíle, kdy domů přinese vysvědčení ze čtvrté třídy by se tyto potraviny měly stát nedílnou součástí jeho vyváženého jídelníčku. Pak už jejich blahodárné účinky organizmus v plné míře ocení.
Vhodné potraviny pro přesnídávku
(15 % denního příjmu energie)
Celozrnné pečivo nebo chléb (pro děti do 10 let převážně bílé), rýžové chlebíčky, jogurt, tvaroh, kefír, ochucené mléko, zakysané mléčné výrobky, ovoce, ovocné saláty, zelenina, zeleninové, rybí nebo luštěninové pomazánky, arašídové neslazené máslo, ořechy (natural), sušené nesířené ovoce, pramenitá voda s citrónovou šťávou, ovocné neslazené čaje, ředěné džusy
Vhodné potraviny pro odpolední svačinu
(10 % denního příjmu energie. Pokud dítě sportuje, musí být svačina vydatnější)
Celozrnné pečivo nebo chléb (pro děti do 10 let převážně bílé) s tenkou vrstvou kvalitního rostlinného tuku nebo másla, rýžové chlebíčky, šunka s vysokým obsahem masa, kvalitní plátkový sýr, zelenina, zeleninové, rybí nebo luštěninové pomazánky, méně sladké druhy ovoce, pramenitá voda s citrónovou šťávou, ovocné neslazené čaje, ředěné džusy
15.10.2014 | Někomu život bez lepku naordinovali lékaři, jiný si jej vybral dobrovolně sám. Jaké jsou výhody a nevýhody bezlepkové diety?
12.09.2014 | říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Povídali jsme si s ním nejen o dopadech ruských sankcí na české pěstitele a výrobce.
16.11.2015 | Ryby jsou drahé, určené jen pro milovníky dietní stravy a ty zmrazené jsou vždy nekvalitní. Možná jsou právě mýty spojené s rybami důvodem, proč v konzumaci ryb končíme na samém chvostu evropského žebříčku. Je tak načase alespoň některé z mýtů a polopravd, které o rybách kolují, potvrdit, či vyvrátit.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.