19.03.2014 Redakce
Co přesně je syrovátka?
Na první pohled je syrovátka bílý prášek, který po rozpuštění ve vodě vytvoří nápoj podobný mléku. S mlékem však krom vzhledu a původu nemá mnoho společného. Syrovátka vlastně vzniká při sražení mléka. Je to vedlejší produkt, který vznikne při výrobě sýrů a tvarohů. Krom vody obsahuje laktózu a syrovátkovou neboli sérovou bílkovinu. Také obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů např. B1, B2, B12, B6, E, C, dále minerály: hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin a kyselinu listovou.
Syrovátka zlepšuje trávení a pročišťuje střeva. Ocení ji tedy především ten, kdo chce zhubnout, jelikož odbourává tuk a potlačuje chuť k jídlu. Oblíbená je také u sportovců. Syrovátka působí rovněž detoxikačně a odvádí tedy z organismu toxické látky. Pomáhá snižovat cholesterol, posiluje imunitu a pozitivně působí na stavbu zubů a kostí. Dále podporuje činnost ledvin. S rozumem ji však musí užívat lidé s ledvinovými potížemi. Mléčné kyseliny obsažené v syrovátce zlepšují vstřebávání vápníku. Díky tomu je vhodná i pro těhotné ženy a pro nemocné, kteří trpí osteoporózou (řídnutím kostí).
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.