16.02.2021 Jana Čiháková
Rýže je samozřejmě skvělá jako příloha, můžete z ní ale udělat i neotřelý dezert a věřte, že si vás získá. Z cizrny zase nemusíte dělat jen hummus a omezovat se jen na ovesnou kaši je také škoda. Tady jsou tři recepty, které míří mezi stálice vašeho jídelníčku!
Ingredience na 4 porce:
150 g rýže kulaté, 400 ml mléka, 1 hruška, 1 skořicový cukr, 150 g krystalového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 60 g hladké mouky, 120 g strouhanky, olej na smažení, 150 g ostružin
Postup:
Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout. Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.
Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.
Ingredience na 4 porce:
160 g cizrny, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 40 g smetany na vaření, bazalka, oregano, špetka mleté červené papriky, sůl, mletý pepř, pažitka na ozdobení
Postup:
Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den cizrnu propláchneme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme uvařenou cizrnu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vše rozmixujeme a přivedeme k varu. Chvíli povaříme, zjemníme smetanou, ochutíme bazalkou, oreganem, osolíme a opepříme podle chuti. Dozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.
Ingredience na 4 porce:
200 g pohanky Menu Gold, 400 ml mléka, 100 g medu, 80 g másla, 100 g hrušek, 100 g sušených meruněk, 80 g pekanových ořechů, špetka soli
Postup:
Do vroucího mléka se špetkou soli vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.
Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.