Tak to jste ještě určitě nezkoušeli aneb Recepty, které osvěží váš jídelníček

Tak to jste ještě určitě nezkoušeli aneb Recepty, které osvěží váš jídelníček

16.02.2021 Jana Čiháková

Rýže je samozřejmě skvělá jako příloha, můžete z ní ale udělat i neotřelý dezert a věřte, že si vás získá. Z cizrny zase nemusíte dělat jen hummus a omezovat se jen na ovesnou kaši je také škoda. Tady jsou tři recepty, které míří mezi stálice vašeho jídelníčku!

gallery

Rýžové krokety s ostružinovým přelivem

Ingredience na 4 porce:

150 g rýže kulaté400 ml mléka, 1 hruška, 1 skořicový cukr, 150 g krystalového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 60 g hladké mouky, 120 g strouhanky, olej na smažení, 150 g ostružin                            

Postup:

Rýži uvaříme v 300 ml mléka. Do teplé rýže vmícháme oloupanou a nastrouhanou hrušku, přidáme skořicový cukr, 75 g cukru, 2 vejce a necháme vychladnout.  Ze zbytku mléka, vajec a mouky připravíme těstíčko. Z vychlazené rýže tvoříme noky, které obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji do zlatova. Ostružiny rozvaříme se zbylým cukrem.

Krokety podáváme přelité ostružinovou omáčkou a ozdobené šlehačkou.

Cizrnový krém s bylinkami

Ingredience na 4 porce: 

160 g cizrny, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 40 g smetany na vaření, bazalka, oregano, špetka mleté červené papriky, sůl, mletý pepř, pažitka na ozdobení

Postup:

Den předem si namočíme cizrnu. Druhý den cizrnu propláchneme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme uvařenou cizrnu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vše rozmixujeme a přivedeme k varu. Chvíli povaříme, zjemníme smetanou, ochutíme bazalkou, oreganem, osolíme a opepříme podle chuti. Dozdobíme nakrájenou pažitkou a podáváme.

Pohanková kaše s ovocem a ořechy

Ingredience na 4 porce:

200 g pohanky Menu Gold, 400 ml mléka, 100 g medu, 80 g másla, 100 g hrušek, 100 g sušených meruněk, 80 g pekanových ořechů, špetka soli 

Postup:

Do vroucího mléka se špetkou soli vsypeme propláchnutou pohanku a uvaříme do měkka. Do hotové pohanky vmícháme med, máslo, na drobné kostky nakrájené oloupané hrušky, část meruněk nakrájených na menší kousky. Vše spolu krátce povaříme. Podáváme ozdobené sušenými meruňkami a pekanovými ořechy.

Náš tip: během vaření můžeme přidat špetku skořice.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.