TAM, KDE SE VAŘÍ ZLATÝ MOK: TIP NA VÝLET - PROHLÍDKA PIVOVARU

TAM, KDE SE VAŘÍ ZLATÝ MOK: TIP NA VÝLET - PROHLÍDKA PIVOVARU

16.02.2023 Jana Čiháková

Po několikaměsíční přestávce je návštěvníkům opět přístupná prohlídka pivovaru Gambrinus, která je součástí prohlídkových tras Plzeňského Prazdroje. Nenechte si ujít jedinečnou možnost z bezprostřední blízkosti nahlédnout do tajů provozu pivovaru Gambrinus, dozvědět se mnoho zajímavého z jeho historie a současnosti a dopřát si vydatnou degustaci piv Gambrinus.

Nejbližší termín připadá na sobotu 4. března, další prohlídky následují každou sobotu vždy v 10.30 a 13.15 hodin.

Věděli jste například, že název pivovaru i řízného piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV. a patrona sladovníků? Původní První plzeňský akciový pivovar, dnes Gambrinus, v roce 1870 založilo 20 významných podnikatelů v čele s věhlasným Emilem Škodou. V roce 1909 bylo zdejší pivo nově na počest císaře Františka Josefa I. chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj. Ovšem za deset let, se vznikem samostatného Československa, byla registrována nová ochranná známka – Plzeňský Gambrinus.

Dvouhodinová prohlídka pivovaru Gambrinus začíná u návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje, odkud vás autobus zaveze přímo za sládkem. Ve smyslové expozici si můžete zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Podíváte se do historické i současné varny Gambrinusu, navštívíte mimořádně zachovalou rozkvasnou spilku, kde zjistíte, jak pivo kvasilo v minulosti.  U cylindrokónických tanků naopak objevíte, jak kvasí pivo dnes pomocí nejnovějších technologií a ochutnáte ještě zrající pivo. Na závěr prohlídky se vrátíte do historické varny z roku 1869, kde se dozvíte více o tolik důležité péči o pivo a stylech čepování. Plnoletí návštěvníci si po celou dobu prohlídky užijí vydatnou degustaci nepasterizovaného a nefiltrovaného piva Gambrinus a dalších piv z portfolia Plzeňského Prazdroje.

Více informací a on-line rezervace vstupenek ZDE.


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.