16.02.2023 Jana Čiháková
Po několikaměsíční přestávce je návštěvníkům opět přístupná prohlídka pivovaru Gambrinus, která je součástí prohlídkových tras Plzeňského Prazdroje. Nenechte si ujít jedinečnou možnost z bezprostřední blízkosti nahlédnout do tajů provozu pivovaru Gambrinus, dozvědět se mnoho zajímavého z jeho historie a současnosti a dopřát si vydatnou degustaci piv Gambrinus.
Nejbližší termín připadá na sobotu 4. března, další prohlídky následují každou sobotu vždy v 10.30 a 13.15 hodin.
Věděli jste například, že název pivovaru i řízného piva Gambrinus sahá až do 13. století a vychází ze jména vévody Jana Primuse, děda Karla IV. a patrona sladovníků? Původní První plzeňský akciový pivovar, dnes Gambrinus, v roce 1870 založilo 20 významných podnikatelů v čele s věhlasným Emilem Škodou. V roce 1909 bylo zdejší pivo nově na počest císaře Františka Josefa I. chráněno známkou Kaiserquell – Císařský zdroj. Ovšem za deset let, se vznikem samostatného Československa, byla registrována nová ochranná známka – Plzeňský Gambrinus.
Dvouhodinová prohlídka pivovaru Gambrinus začíná u návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje, odkud vás autobus zaveze přímo za sládkem. Ve smyslové expozici si můžete zblízka prohlédnout, očichat, a dokonce i ochutnat skutečné ingredience, se kterými Gambrinus pracuje. Podíváte se do historické i současné varny Gambrinusu, navštívíte mimořádně zachovalou rozkvasnou spilku, kde zjistíte, jak pivo kvasilo v minulosti. U cylindrokónických tanků naopak objevíte, jak kvasí pivo dnes pomocí nejnovějších technologií a ochutnáte ještě zrající pivo. Na závěr prohlídky se vrátíte do historické varny z roku 1869, kde se dozvíte více o tolik důležité péči o pivo a stylech čepování. Plnoletí návštěvníci si po celou dobu prohlídky užijí vydatnou degustaci nepasterizovaného a nefiltrovaného piva Gambrinus a dalších piv z portfolia Plzeňského Prazdroje.
Více informací a on-line rezervace vstupenek ZDE.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.