29.01.2014 Ing. Olga Hudcová
Jak si vybrat kvalitního nutričního poradce a nespálit se?
Obor výživa člověka prošel v posledních letech dynamickým vývojem. Doufejme, že už odzvonilo dobám, kdy ke štíhlé linii stačily rady typu „nejez po páté odpoledne“, hladovka, diety dle celebrit, šablony jídelníčků z časopisů, nebo koktejly a pilulky na hubnutí.
Ukázalo se, že tyto postupy jsou dysfunkční, neefektivní, neudržitelné a mnohdy i zdraví ohrožující. Moderní je komplexní výživové poradenství. To by mělo zahrnout analýzu jídelních návyků klienta, analýzu tělesného složení, edukaci a objasňování metabolických procesů v organismu. Výstupem by mělo být individuální plánování konkrétního výživového plánu a dietetických postupů, přičemž jsou pro skutečného výživového odborníka nutné hluboké znalosti z různých oblastí. Je to fyziologie člověka, biochemie výživy, chemie potravin, komunitní výživa, dietologie, genetika, klinická a léčebná výživa, patologická fyziologie, farmakologie, toxikologie potravin, epidemiologie, hygiena potravin, mikrobiologie, technologie přípravy pokrmů i psychologie.
Přestože „škatulkování“ spravedlivé být nemusí, absolvování několikahodinového kurzu se se vzděláním nutričních terapeutů, specialistů či lékařů nedá srovnávat. Aniž bychom snižovali úsilí absolventů kurzů o výživě, sami si můžete udělat představu, zda je možné dostatečně postihnout takový objem znalostí a informací během několika víkendů kurzů.
Výjimky lze najít na obou stranách.Vše je jen o lidech a jejich schopnostech. Mezi účastníky krátkodobých kurzů můžeme najít kvalitní poradce, kteří se oboru věnují, sledují vývoj v oboru, neustále se vzdělávají a jsou schopni poskytovat profesionální služby. O své práci přemýšlejí a nepřebírají nepodložené informace v médiích. Dohledávají si další informace, ptají se, diskutují a namísto vzdělání za ně hovoří mnohaletá práce s klienty bez lživé propagace a finanční zainteresovanosti na prodeji doplňků stravy.
Stejně jako nelze striktně odsuzovat všechny absolventy rekvalifikačních kurzů, tak bohužel ani vysokoškolské vzdělání v oboru nemusí být stoprocentní zárukou kvalitního poradenství. Diplom není automatickou predikcí jistoty a nedostatek empatie ke klientům, praktických zkušeností i trpělivosti nemůže titul vyvážit.
Při vlastním rozhodování vám může napomoci internet, reklama, dobré reference i osobní kontakt.
Váš budoucí pomocník…
· svému oboru rozumí, řádně ho vystudoval a neustále se v něm vzdělává, poznatky doplňuje a rozšiřuje, je schopen říct, že dnes je to jinak, než si myslel před rokem, absolvuje školení, publikuje, vystupuje na odborných konferencích a na veřejnosti,
· není úplným nováčkem v oboru, má za sebou solidní praxi - důležitá je jak z pohledu aplikace teoretických znalostí, tak hlavně z pohledu práce s klientem nebo pacientem,
· přistupuje k vám individuálně, ptá se, je empatický, disponuje pokorou, pochopením, ochotou a vstřícností,
· požaduje podrobné informace o vaší osobě, zdravotním stavu a návycích a svá doporučení staví na vstupních parametrech, které od vás získal, pracuje se zpětnou vazbou, kterou po vás vyžaduje,
· je realista - vždy se snaží nabízet taková řešení, která (pokud je to možné) maximálně zohledňuje vášreálný životní rytmus,
· vzbuzuje ve vás důvěru, věříte, že rady mají smysl a povedou tedy k požadovanému efektu spolupráce
· zabývá se kompletní skladbou stravování, ne pouze její energetickou hodnotou,
· nevnucuje vám spoustu svých knih, kde radí všechno všem, nestaví program na konzumaci speciálních předražených přípravků,
· umí vás motivovat, povzbudit, pochválit, ale zároveň i zkritizovat
· a ještě jedna věc. Neláká vás přes obrázky neuvěřitelné proměny PŘED a PO. Nezapomeňte, jaká kouzla se dnes dají provádět ve photoshopu - v počítači totiž každý zhubne snadno a rychle.
Na závěr lze říci, že výživa člověka (nutriční terapie) je velmi komplexní problematika. Proto lidé, kteří radí druhým, by měli být vzdělaní v tomto oboru a neustále by měli své znalosti zdokonalovat. Finální rozhodnutí je však jen a jen na vás - je to vaše zdraví a vaše kvalita života, kterou držíte ve svých rukou, proto pečlivě zvažujte, komu tyto hodnoty svěříte.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.