29.11.2014 Mgr. Kateřina Kmecová
Deset deka salátu a dva rohlíky k tomu. Tak nějak vypadá svačinka příznivců této kalorické bomby, kterou si ostatní dopřávají jen naprosto výjimečně. Bramborový, vlašský, mexický… nabídka je opravdu bohatá.
Pod názvem pařížský salát najdeme v jednotlivých koutech světa rozdílné pokrmy. Vždy se však jedná o výrazně odlehčenější variantu se zeleninou. U nás se vyrábí z pařížského či jiného měkkého salámu, sterilovaných okurek, cibule, hrášku, majonézy, hořčice, soli, pepře, worcesteru, octa a cukru.
Při prvním pohledu na atraktivní obaly bychom lehce mohli podlehnout dojmu, že nás po otevření čeká lehká zdravá svačinka – na většině dominuje svěží zelenina, a abychom nezískali příliš dietní dojem, tak i lákavé plátky šunky. Ale pozor, ještě se tu jako vždy krčí ono známé varování o ilustračním obrázku a je jasno – není salát jako salát. Žádná dieta, žlučníky dostanou zabrat, jak jsme si mysleli.
Výhodou salátu je, že na jednotlivé ingredience nemáme tak vysoké nároky, jako kdybychom měli konzumovat každou zvlášť. Jde nám hlavně o výslednou souhru chutí. Důležité tedy je, aby výrobce jen nenakrájel příslušné ingredience a nepřelil je ohromným množstvím majonézy. Řekněme si otevřeně, zase taková věda to není, všichni používají v podstatě stejné přísady. Pokud by vám jeden výrobce přilepšil lepším salámkem či kvalitnější okurkou, stejně to nebudete schopni díky všudypřítomné majonéze ocenit.
Ale přesto (nebo možná právě proto) většina výrobců salátům velkou péči nevěnovala. Jen u prvních dvou vzorků lze vypozorovat snahu salát dochutit a celkový dojem doladit. Protože ať je to jak chce, i majonézový salát s levným salámem jde vyrobit tak, aby si na něm jeho příznivci pochutnali. Ostatní výrobky pak byly jen směsicí jednotlivých ingrediencí zalitých majonézou, které se lišily hlavně tím, která složka ve výsledné chuti dominovala. Ve většině salátů byla hlavním tahounem sterilovaná okurka, která majonéze propůjčila nepříjemně sladkou chuť. Ve vzorku posledním jsme pak zeleninu neobjevili prakticky žádnou, takže výsledkem bylopuštěný salám plavající v majonéze.
Rubrika Naše testování: Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejosu založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, ale o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.
Složení výrobků byla tentokrát tak dlouhá, že jsme museli přistoupit k jejich zkrácení – u přídatných látek tak uvádíme jen jejich skupinu (konzervant, stabilizátor atp.), nikoli konkrétní obsažené látky. Ačkoli většinou doporučujeme číst složení výrobků, které se pak odráží i v vzhledu a chuti, tentokrát učiníme výjimku. Všichni tušíme, že konzumací pařížského salátu bychom radost našim lékařům, nutričním poradcům ani trenérům neudělali.
Vítěz testu byl zcela jasný, zbytek startovního pole za sebou nechal s velkým přehledem. Jen tento vzorek lze s klidným svědomím doporučit jako chuťovku jednou za čas, když vás přepadne chuť na něco pekelně nezdravého. Jako pravidelnou svačinu či přílohu si však dopřávejte určitě něco jiného. A pokud by vás napadlo si koupí baleného salátu ulehčit přípravy štědrovečerní večeře, vězte, že i suché brambory odprovodí vašeho kapra či řízek lépe. Nade vší pochybnost by Francouzi z toho, že jsme tuto pochutinu nazvali po jejich národní chloubě, velkou radost neměli.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.04.2018 | Obchodní řetězce nabízí ve slevových letácích před svátky o půlku víc alkoholických nápojů než v jiných měsících. Před Vánoci vede pivo, před Velikonocemi se zvyšuje množství tvrdého alkoholu a bylinných likérů. Uvádí to analýza společnosti Česká distribuční, která letáky roznáší.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.