31.05.2011 ČTK
Testy v Německu nepotvrdily, že dovážené španělské okurky byly kontaminovány nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC), jak se úřady dříve domnívaly. Oznámila to dnes podle agentury DPA hamburská ministryně zdravotnictví Cornelia Prüferová-Storcksová.
Na okurkách byl podle ní sice zjištěn výskyt EHEC, nikoli však její toxické varianty O104, která si v Německu vyžádala už 15 mrtvých. První oběť dnes ohlásilo také Švédsko. Případy nákazy se objevily i v dalších evropských státech. V Česku úřady prověřují dvě podezření na nákazu.
"Naše naděje, že jsme objevili zdroj těžkých a komplikovaných případů, se bohužel podle prvních výsledků nenaplnila," prohlásila Prüferová-Storcksová. Zdroj nákazy tak podle ní zůstává neznámý. Zveřejnění podezření vůči okurkám ze Španělska považuje však za správné.
29.01.2014 | Potraviny se značkou Klasa, které loni prošly kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jsou bez výjimky takové, jaké je výrobci deklarují.
18.06.2014 | Špatná hygiena, chybné značení nebo nedodržení chladírenských požadavků - s čím se můžete setkat na trzích? A jak si vybrat, u kterého stánku je dobré nakoupit?
01.05.2014 | Podle ČT Billa v Českém Těšíně nabízela již prošlé výrobky ze zakázané šarže.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.