23.03.2014 Lidovky.cz
Bude čokoláda používána při léčbě srdečních chorob?
Bakterie v lidském žaludku dokážou přeměnit čokoládu na látky, které prospívají srdci. Dospěl k tomu vědecký tým z univerzity v americké Louisianě. Jeho členové se domnívají, že účinek se ještě zlepší, jestliže se k čokoládě přidá ovoce. Tým pod vedením Johna Finleyho zkoumal také prospěšný vliv kakaového prášku a zjistil, že stejně jako v něm jsou antioxidační složky obsaženy i v tmavé čokoládě.
Americký ústav pro výzkum srdce, plic a krve chystá výzkum, který má prověřit možnost používat při léčbě srdečních chorob "čokoládové" léky. Na výzkumu bude spolupracovat s výrobcem čokolády Mars, který si patentoval technologii extrakce flavonoidů z kakaa a výroby kapslí s vysokou dávkou tohoto antioxidantu.
Zdraví prospěšné množství této látky nelze do těla dostat konzumací čokoládových sladkostí, které se prodávají na trhu, upozornila podle serveru BBC JoAnn Masonová, která výzkum povede. Flavonoidy jsou naopak při výrobě běžné čokolády zničeny.
Skupina pod vedením Masonové chce pro studii získat 18.000 lidí. Po čtyři roky budou dostávat buď placebo, tedy kapsle bez účinku, nebo pilulky obsahující flavonoidy. Co konzumují, nebudou vědět oni ani někteří vědci.
Christopher Allen z britské nadace pro výzkum srdce zdůraznil, že by bylo chybné se domnívat, že svému srdci prospíváme, sáhneme-li po tabulce běžné čokolády. Nejen proto, že flavonoidy byly zřejmě zničeny při výrobním procesu, ale i kvůli cukru a tuku, který obsahuje prodávaná čokoláda. Stále tak prý platí, že "konzumace většího množství sladkých a tučných potravin vede k obezitě a cukrovce, což jsou hlavní rizikové faktory infarktu a mozkové mrtvice".
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.