Trendem je vařit v souladu Zero Waste receptury prababiček, říká šéfkuchař

Trendem je vařit v souladu Zero Waste receptury prababiček, říká šéfkuchař

19.02.2019 Jana Čiháková

Moderní gastronomie hlásí návrat k tradici. Šéfkuchaři se inspirují ve starých recepturách našich babiček a stejně jako bývalo kdysi zvykem, i dnes už se zase vaří za vzniku co nejméně odpadu, ideálně žádného.

Každá rodina má recept, který se dědí z generace na generaci. Dnes je také trendem v top gastronomii, že šéfkuchaři čerpají inspiraci ze vzácných starých kuchařských knih. Objevují zapomenuté recepty, odrůdy či postupy přípravy jídel. Najdou se však i tací, kteří takové recepty mají doma od svých babiček. Jejich kuchyně totiž byla originální, plná kvalitních a zdravých surovin a vlastní tomu kraji, ve kterém žily.

„Jsem rád, že se vracíme k tradicím a využívame rady, které nám zanechali naši předci. Už víckrát jsem se inspiroval recepty od mé babičky. Připravil jsem například bramborové džatky a nyní máme v novém menu slané tvarohové halušky podle tradičního způsobu přípravy. U hostů se těší velké oblibě právě proto, že jim připomínají dětství,“ říká Miroslav Zamiška, šéfkuchař Grand Restaurant.

Vše ze zpracuje

Dalším fenoménem moderní gastronomie je vaření v souladu s principem zero waste, tedy minimalizování odpadu. V těch nejlepších kuchyních po celém světě se snaží vytvářet nejen, co nejméně odpadu, ale také využít a spotřebovat ze surovin všechno, co se dá. „Na talíři tak u nás můžete dostat celou mrkev s natí, která je plná vitamínů nebo ji  používáme do omáček či na dozdobení. Chceme být šetrnější k životnímu prostředí. Proto se zaměřujeme na výrobky prvotřídní kvality a místní speciality od lokálních dodavatelů, které nemusí procestovat stovky kilometrů,“ vysvětluje šéfkuchař.

Díky tomu mají jídla přidanou hodnotu. Speciality jako smažený telecí brzlík, grilovaná líčka z candáta s krémem z pečeného lilku, grilovaná panenka z vepřového masa Duroc nebo grilovaný hřbet muflona s pečenou zeleninou a ostružinami z lokálních ingrediencí chutnají prostě skvěle.

 

 


Mohlo by vás zajímat

VAŘENÍ AL DENTE NENÍ JEN "FRAJEŘINA": MŮŽETE PŘI NĚM I ZHUBNOUT

08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...

E-SHOP KOŠÍK DOPLATIL NA FATÁLNÍ CHYBU! TÉMĚŘ 2 MILIONY POKUTA

13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.