15.03.2021 Jana Čiháková
Třetina potravinářských podniků nestihne otestovat všechny zaměstnance do termínů, které stanovila vláda. ČTK to sdělili zástupci Potravinářské komory ČR. Komora sbírala informace od členů, půjde podle ní spíš o několik neotestovaných lidí.
Větší problémy bude mít několik procent podniků, kterým se nepovedlo sehnat testy, dodala mluvčí komory Helena Kavanová. Podle Agrární komory ČR jsou na tom zemědělské podniky podobně. Detailní informace z průzkumu mezi členy budou obě komory zveřejňovat v pondělí. Firmy podle Potravinářské komory ČR počítají s tím, že zaměstnanci bez testu nepřijdou do práce.
První kolo povinného testování na koronavirus měli podniky nad 250 zaměstnanců dokončit do pátku, podniky od 50 do 249 pracovníků mají na dokončení prvního testování čas do dneška.
Kavanová dodala, že informace jsou za všechny velikostní typy firem. "Většina firem uvádí, že zvládají nebo zvládnou otestovat všechny zaměstnance. Zhruba třetina však vládou stanovený termín pro testování zaměstnanců nestihne. Nepodařilo se jim včas zajistit testovací sady, vlastního lékaře nemají a v nejbližším testovacím centru není minimálně měsíc volný termín," uvedla. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala řeší problémy se zajištěním testů také zhruba třetina podniků.
Problémem je podle Kavanové komunikace s distributory testů, kteří nejsou schopni potvrdit termíny dodávek. "Některé podniky objednávají testovací sady od více dodavatelů v naději, že alespoň některé drazí včas," dodala.
Záchyty pozitivních pracovníků jsou podle ní minimální, v řádu jednotek. Více než třetina firem začala testovat dříve, některé už loni. "Obecně lze říci, že omezení, která ve firmách pozorujeme, nejsou způsobena právě probíhajícím testováním, ale pozitivními výskyty onemocnění covid19 a karanténám z dřívější doby a setrvání zaměstnanců doma kvůli ošetřování členů rodiny," upřesnila prezidentka komory Dana Večeřová.
Pokračování s testováním do budoucna je podle komory sporné, mimo jiné kvůli kvalitě antigenních testů, jejich ceně a dostupnosti. Pokud by se ale bez nich měl zavřít průmysl, je na místě je ponechat. "Zdá se, že testování ve firmách se nijak neprojevilo na denním nárůstu případů v ČR a argumentace, že zdrojem šíření nákazy, jsou výrobní podniky, se, alespoň v potravinářském průmyslu, nepotvrdila," dodala prezidentka.
Většina zemědělských i potravinářských společností využívá samotestování přímo v podniku. "Pouhá zhruba desetina firem podle našich informací posílá své pracovníky na testy do veřejných odběrových center," dodal Doležal.
Největší zemědělský zaměstnavatel koncert Agrofert, podle svého mluvčího Karla Hanzelky testování zvládl. "Žádný zásadní problém jsme při shánění testů nezaznamenali. Testy jsme sehnali v přijatelném čase tak, abychom dodrželi termín stanovený vládním nařízením a všechny potřebné zaměstnance otestovali," sdělil ČTK. Koncern zaměstnance do veřejných testovacích míst neposílal, záchyt pozitivních pracovníků byl podle něj minimální.
Více než 80 procent zemědělských a potravinářských podniků požaduje zařazení svých pracovníků do přednostní kategorie pro očkování jako součástí kritické infrastruktury státu, oznámili v tomto týdnu obě komory s odkazem na výsledky průzkumu, kterého se začátkem března zúčastnilo zhruba 1200 členů obou komor. Očkování proti onemocnění doporučí svým pracovníkům 91 procent podniků.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.