Unikátní české bezlepkové pivo

Unikátní české bezlepkové pivo

07.10.2010 Redakce

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., (VÚPS) úspěšně dokončil výzkum a vývoj technologie umožňující bezpečnou výrobu piva pro celiaky. Projektový tým VÚPS, a. s., pod vedením Ing. Josefa Škacha, CSc., vytvořil unikátní technologii, kdy hlavní surovinou vyrobeného piva pro osoby trpící celiakií zůstává český slad.

1Ten je specifickým způsobem zpracován ve varně a prochází modifikovaným hlavním kvašením a dokvašováním. Část sladu může být také nahrazena pohankou, jež je sladována specifickým postupem, který je rovněž patentován. Dosud dovážená piva se v senzorických vlastnostech vždy výrazně odlišují od typických českých piv, protože k jejich výrobě jsou převážně používány suroviny pro česká piva neobvyklé, jako je kukuřice, proso, pohanka nebo rýže.

„Nové pivo nejenže splňuje nejpřísnější limity na obsah látek nebezpečných pro osoby postižené intolerancí k lepku, ale navíc si zachovává všechny charakteristické chuťové vlastnosti piva českého typu,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „To je velmi pozitivní posun v nabízené škále produktů s označením bezlepkové pivo, dosud dostupné v České republice výhradně z dovozu. Domníváme se, že tento počin prospěje těm, kteří trpí uvedenou nepříjemnou chorobou a přispěje ke zkvalitnění jejich života i tím, že si budou moci vychutnat české pivo bez jakýchkoli obav,“ dodal Karel Kosař.

Projekt, který byl realizován za finančního přispění Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, je příkladem převedení výsledků výzkumu do praxe. K výzkumu bylo využito nově instalované špičkové poloprovozní varny, která byla financována ze zdrojů věnovaných Magistrátem hl. m. Prahy a Evropské unie. O výsledky výzkumu projevil zájem Žatecký pivovar, spol. s r. o., který ve spolupráci s VÚPS bezlepkovou technologii zavedl a vyrobil první šarži piva, které uvádí na trh pod názvem Celia.

„Unikátní na tomto pivu je fakt, že plně nese vlastnosti typického českého ležáku, k nimž patří bohatá bílá pěna, zlatavá barva, příjemná sladová vůně, osvěžující říz nápoje a harmonie chutí, ve kterých je sladěna počáteční sladkost s doznívající lahodnou hořkostí,“ řekl Ing. Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru, spol. s r. o. „Tím je tedy zaručena chuť a všechny vlastnosti běžného světlého piva typu český ležák,“ doplnil Radek Vincík.

Bude se jednat o ležák s obsahem alkoholu 4,5 % a nová technologie jeho výroby je předmětem patentového řízení. Licenční smlouva zajišťuje Žateckému pivovaru nejen exkluzivní postavení na trhu, ale i další spolupráci s VÚPS v podobě kontroly standardů výroby z hlediska zbytkového obsahu glyadinu a jeho štěpů v každé vystavované šarži.  Každé vystavené pivo bude tedy kromě kontroly běžných analytických a senzorických parametrů vybaveno certifikátem, který bude potvrzovat jeho vhodnost ke konzumaci lidmi trpícími celiakií.

Žatecký pivovar osloví pivem CELIA velké maloobchodní řetězce, specializované prodejce i běžné prodejny nápojů a potravin jak  u nás, tak v zahraničí, abychom společně obohatili nabídku potravin pro osoby trpící celiakií, neboť podle provedeného průzkumu je nabídka bezlepkového piva na současném trhu opravdu velmi omezená.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.