15.09.2011 Dana Večeřová
Když se řekne Ústecký kraj, každý si představí zdevastovanou krajinu, která vzhledem připomíná strašidelné utopické vize. Neznalého by překvapilo, že se tento kraj stihl za posledních dvacet let vrátit k životu a dnešní rozmanitost Krušných hor a Českého středohoří bere dech. Znovu v něm lze nalézt krásy, které v něm viděl romantický básník Karel Hynek Mácha.
Ráj uzenin
Tak třeba Žatec: zdá se, má ideální podmínky nejen pro pěstování chmele. H+B Jatky Žatec dodávají do obchodů Žatecké párky extra, Žateckou pikantní klobásu, Žateckou výběrovou šunku a Žateckou DOMA klobásu. Certifikát KLASA zaručuje kvalitu všech jmenovaných uzenin. Dalším výrobcem, který stojí za zmínku, je společnost Procházka s masokombinátem v Roudnici nad Labem. V městě pod Řípem se zpracuje a vyrobí až 70 tun masa a 80 tun masných výrobků denně! Jestlipak si pan Procházka, vyhlášený prvorepublikový řezník, o tomhle nechal zdát? Skvělou kvalitu a lahodnou chuť slibuje Ústecká klobása, Krůtí klobása se sýrem, Krůtí miniklobásky, šunka Mistrál, Cikánská šunka, Šunka od kosti, Zbojnický bok a Čajový salám – vše s certifikátem kvality KLASA.
Klobásy i řízečky
Společnost Piller vyrábí bezchybné Škvarky v sádle s pažitkou. Jaroslav Radoš zase Alpský párek se sýrem, Výběrovou šunku Lada a Výběrovou šunku Kubíček. Z.O.P. a.s. se zaručuje za Vídeňské párky mini, Zámeckou šunku, Pikantní farmářské klobásky a Farmářskou zauzenou slaninu. JOTIS s.r.o. ví, jak na Valašskou masopustní klobásu a Játrovou paštiku s mandlemi. Děčínská společnost Pajero se specializuje na výrobu zmražených potravin. Koupíte-li Kuřecí řízky Klasik a malé a chutné Kuřecí pikantní řízečky, můžete si dopřát oblíbené jídlo bez pracného obalování! Stačí osmažit na pánvičce či ve fritovacím hrnci a krmě je hotová během okamžiku.
Bohušovická kráva mléko dává
Ve městě Bohušovice nad Ohří se nachází jedna z nejstarších mlékáren. Bohušovická mlékárna se může pochlubit tradicí a širokým spektrem mléčných výrobků, mezi kterými najdeme i spoustu stálic. Třeba Kondenzované mléko Kapucín a 10% smetanu do kávy. Smetanový krém Bobík se vyrábí vedle klasické vanilkové i v čokoládové a jahodové variantě. Nedávno byl na trh uveden i Bobík PROBIO, který podporuje zažívání. Dále jmenovitě Zakysaná smetana Bohunka – ať už s čokoládou a nugátem, s jahodami, s vaječným likérem nebo Straciatella.
Tvarohy, omáčky i sýry
Vedle toho nabízí mlékárna i výrobky, které jsou inspirované potřebami moderního člověka. Lehký tvarohový dezert s jogurtem Amigo nabízí zajímavé chuťové kombinace. Je libo višeň s vanilkou, jahody s malinami, meruňky s mirabelkami nebo třeba čokoládu s hruškami? Řada smetanových omáček na těstoviny či bramborové noky Mr. Sauce s tomatovou, houbovou a sýrovou příchutí určené k ohřívání zase zaručí jednoduché a teplé jídlo, když není čas na vaření. Stačí pouze ohřát v hrnci či v mikrovlnné troubě a je to. Ledová káva dodá energii a osvěží v horkých dnech. Mlékárna Varnsdorf nabízí Eidam Mandava s 30 nebo 40 procenty tuku v sušině v BIO kvalitě.
Když brambory, tak „V POHODĚ“
Kousek od města Teplice, v Bžanech–Bukovicích má sídlo rodinná firma, která se zabývá zpracováním brambor. Téměř dvacet let je její prioritou poctivý výrobek a spokojený zákazník. Toho se snaží docílit tím, že na rozdíl od jiných výrobců pracuje s brambory a neusnadňuje si práci pomocí bramborové moučky. Čerstvý polotovar musí ve všem odpovídat přání náročného zákazníka. A nikoho nepřekvapí, že bramborárna své produkty označuje jménem „BRAMBORY V POHODĚ“. Jsou oloupané, naporcované a předvařené a šetří tak spoustu času. Díky předvařeným bramborovým kostičkám bude bramborový salát hotový za pět minut. Krájené brambory doplní kuře u nedělního oběda a celé brambory ve slupce jsou zdravou variantou ke smaženým americkým bramborám. Bramborárna produkuje i bramborové Knedlíky v pohodě.
Zelí i jablka
Bolehošťské kysané zelí, rovněž z Ústeckého kraje, je vakuově baleno v plastovém obalu, aby si uchovalo čerstvost. Jablečný koncentrát akciové společnosti Severofrukt je zdravou alternativou ke slazeným nápojům.
Pecud Žandov
A co se v ústeckém kraji napeče, to se v něm také sní. Třeba pšenično-žitný Chléb výběrový-krájený společnosti Tritia. Společnost PECUD s.r.o., založená v roce 1990, si dává za úkol denně čerstvé, kvalitní a přitom cenově dostupné výrobky. A každý den tak mohou zákazníkům zpříjemnit chvíle strávené s blízkými u kávy Čajovým pečivem – balenou směsicí vanilkových a kakaových růžiček polévaných tmavou polevou. Nebo Krušnohorskými sušenkami – vanilkovými, polomáčenými, kakaovými či skořicovými.
Jak je z výčtu patrné, Severočeši prostě mají kvalitu rádi.
17.04.2013 | Přestože existují odlišné názory na zdravou výživu, zůstává jedna společná jistota, na níž se shodují všichni – ryby. Ty jsou odborníky označovány bez výjimky za potravinu, proti níž nejen že nemají námitky, ale naopak ji považují za jeden ze základních prvků zdravé výživy.
23.07.2012 | Najít v okolí někoho, kdo nemá rád sušenky, oplatky nebo perník je snad nemožné. Každý z nás alespoň příležitostně neodolá a kousek trvanlivého pečiva sní. Přestože přesný časový úsek minimální spotřeby není stanoven, je zažité, že trvanlivé pečivo má minimální trvanlivost dva měsíce. Do této skupiny ještě patří pečivo ze šlehaných hmot, suchary a preclíky. Oplatky, sušenky a perník však hrají prim a představují největší podíl v objemu výroby.
05.05.2014 | Čemu se říkalo zemská jablka? A jak chutná pravý Křemešník z Vysočiny?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.