12.02.2015 Redakce
Konzumenti piva je milují, zastánci zdravé výživy nenávidí. Ať chceme, nebo ne, jsou utopenci klasickou české gastronomie. Teoreticky na nich není co zkazit – špekáčky naložené na několik dní do sladkokyselého nálevu, v němž se topí také cibule a další zelenina i koření, které nebohým buřtíkům dodávají tu správnou chuť.
Za utopence údajně vděčíme panu Šamánkovi z Berounska, který jako první začal buřty konzervovat do sladkokyselého nálevu. Jenže své vzrůstající proslulosti si příliš neužil, utonul při opravě mlýnského kola. A právě proto si dnes objednáváme utopence a ne buřty v láku. Mimochodem lák – s ním si v našem testu všichni výrobci poradili a těžko v tomto ohledu jednotlivé vzorky odlišovat. Různily se tím, jestli do nich výrobce přidal méně či více cibule, přilepšil nám nějakou lepší zeleninkou a kořením. Trochu mimo naši hitparádu se ocitnul jen lák u vzorku Spar, kde se nahoře zlověstně vznášela vrstva tuku, jehož chuť pronikla do celé tekutiny.
To, zda si na utopencích pochutnáte, či nikoli, je jednoznačně dáno kvalitou a chutí přítomné uzeniny. Ani sebelepší lák nezachrání buřtík pochybné kvality. Pokud je masitý obsah vydáván za špekáček, je to určitě první vlaštovka. Ten je totižčeskou legislativou jasně definován, a tak máte alespoň nějaké kvalitativní minimum zaručeno. Jako špekáček byly označeny čtyři vzorky ze šesti testovaných a všem budiž ke cti, že požadovaný obsah masa dodržely. Již smutnějším zjištěním je, že každý z výrobců si do nich přihodil řadu dalších zlepšováků. Nejméně se přídatnými látkami pomáhalo v případě Kosteleckých uzenin, ale i zde se ve složené skví například glutamát. Vzorky na prvních dvou místech pak byly vylepšeny barvivem a neobešly se ani bez přidání živočišné bílkoviny. Že nevíte, o co jde a zní to celkem nevinně? Bílkoviny se většinou získávají z ořezů masa, které se suší a melou na práškovou hmotu. Je to v podstatě náhražková surovina, která výrazně zvyšuje obsah masa. Nelze ale tvrdit, že není obsažena i v dalších vzorcích, neboť se někteří výrobci kloní k názoru, že její použití není třeba na obale uvádět.
Naložená uzenina je skutečně alfou a omegou výsledného dojmu, nelze se tedy divit, že slavně nedopadly oba vzorky, u nichž si výrobci kvalitní suroviny schovali asi na jinačí produkty. Viva utopenci v sobě ukrývají uzeninu s neurčitým obsahem masa v sestavě: vepřové maso, vepřové sádlo, vepřové kůže, drůbeží maso strojně oddělené. Varovný prst je pak na místě zvednout u vzorku Spar. Jeho složení dominuje kuřecí maso (doplněné separátem), následováno sádlem, vepřovým masem a kůžemi. To vše za asistence dalších látek, včetně sojové bílkoviny, sušeného mléka a glutamátu.
Šedá je teorie, zelený je strom praxe – jak nám tedy chutnalo? Naše chuťové preference do značné míry odpovídaly nastíněné kvalitě naložených uzenin. Nejlépe si vedly vzorky, kde výrobce na mase nešetřil a snažil se nám dopřát alespoň nějaký masový zážitek. Trochu se nám v tomto ohledu vymyká vzorek Karlova Koruna, kde bohužel chuťový dojem kvalitnímu složení vůbec neodpovídal. V každém případě, testovat senzoricky takové množství vzorků vyžaduje osobní statečnost hraničící s hrdinským skutkem, po jehož vykonání není jisté, zda se udatný jedinec vrátí domů živ a zdráv.
Ačkoli jsou utopenci většinou prázdninovým jídlem, platí, že v létě bychom měli být s jejich konzumací obezřetní. Doporučené skladování je různé – pro některé byste měli zamířit do chladící sekce, a přesto ne všichni obchodníci podmínky skladování dodržují. Jiné sice můžete uchovávat při teplotách až do 27 °C, ale v létě doporučujeme uskladnění v lednici i u nich. To platí, i pokud se rozhodnete svůj čas a péči věnovat přípravě domácích utopenců. V takovém případě navíc velmi pečlivě vybírejte, jaký špekáček (!) se chystáte utopit – neboť je to právě on, jenž o konečném výsledku rozhoduje.
Poznámka: Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž nasubjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.
22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
09.12.2023 | Medové kroužky platí za oblí- benou snídani nebo svačinu nejen mnoha dětí, ale i do- spělých. Jen samotné slovo med evokuje u mnoha stráv- níků garanci zdravého a pří- rodního produktu. Je to ale opravdu taková výhra?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.