31.08.2015 ČTK
V Chříči na Plzeňsku obnovilo místní občanské sdružení Propolis minipivovar. Kromě sládka zaměstnalo od června pět mentálně postižených lidí. Na rozjezd sociálního podniku Pivovar Chříč získalo evropský grant 5,5 milionu Kč, část dalo ze svého.
Pivovar z 16. století skončil po 2. světové válce, poté objekty chátraly. ČTK to řekla Veronika Endrštová z Propolisu, který komplex koupil v roce 2009 za necelý milion korun a už ho téměř celý oživil. Sociální firma nazvaná Chráněný pivovar zaměstnala pět lidí z domova pro postižené osoby v Zavidově, kteří třikrát v týdnu pomáhají vařit pivo. "Jsou moc šikovní a komunikativní. Normálně by byli zavřeni v ústavu. Čepují pivo, lahvují, dělají polepky, uklízejí," řekla Endrštová. Sdružení původně zvažovalo koncept chráněné dílny, které ale potřebují pravidelné dotace od státu. Alternativou je koncept sociálních podniků, jež se snaží řešit různé společenské problémy provozováním ekonomické činnosti. Pivovar má vytvářet profit pro neziskové aktivity v kultuře a vzdělávání. Pomoci má také rozvoji turistického ruchu.
"Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla. Kromě pivovaru se nám podařilo vytvořit ve sladovně a zahradě místo pro setkávání, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě předků Muzeum každodennosti a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro volnočasové aktivity a vzdělávací akce pro školy, rodiny i veřejnost," řekl předseda sdružení Antonín Štogr. S většinou prací pomáhají přátelé a dobrovolníci z celého světa. Propolis se snaží v regionu obnovovat tradice, jako je masopust, adventní koncerty, poutě, a pořádá tábory pro děti. Dosud šlo do obnovy areálu do deseti milionů korun a desetitisíce brigádnických hodin. U pivovaru je ještě budova bývalé montovny, kde chce mít sdružení hospodu a malou ubytovnu.
"V pivovaru už se vaří jedenáctka Pazdrát a polotmavá třináctka Nocturno," řekl Petr Jakubíček z Propolisu. Utržené peníze z piva, prodávaného po celý týden v PET lahvích nebo v sudech, půjdou na udržitelnost a rozšíření výroby piva.
První zmínka o pivovaru, který tvoří komplex tří budov, sahá do roku 1547. Od roku 1902 byl v majetku rodiny Konopásků, kteří ho zmodernizovali, a měl roční výstav asi 1000 hektolitrů; současná výroba je desetinová. Po zestátnění bylo zařízení prodáno do šrotu, objekt začalo využívat zemědělské družstvo jako sklad a sýpku. V sobotu odpoledne začal u pivovaru už šestý benefiční festival Křič Fest s osmi kapelami a pěti divadelními soubory.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.