25.05.2023 Jana Čiháková
Věděli jste, že sklenka vína či velké pivo obsahuje více alkoholu než panák vodky? Devět z deseti Čechů by to správně netiplo. Láhev vodky sice obsahuje 40 % alkoholu, ale pije se po panácích. Více než nad procenty je potřeba přemýšlet nad množstvím, které vypijete.
Češi vůbec netuší, jaké množství alkoholu zkonzumují, pokud pijí pivo, víno či lihoviny různé stupňovitosti a v různých porcích. Potvrzuje to průzkum realizovaný pomocí aplikace Instant Research v únoru 2023 na vzorku 1000 respondentů. Sklenka vína sice obsahuje více alkoholu než panák 40% lihoviny, většina lidí to ovšem neví.
„Lidé si pletou procenta označená na lahvi vyjadřující obsah alkoholu na 1 litr nápoje se skutečným obsahem alkoholu, který konzumují v jedné porci, a argumentují tím, že víno obsahuje jen 11 až 13 % alkoholu, ale vodka 40 % a více. Už si však neuvědomují, v jakém množství daný nápoj konzumují. Ve dvojce vína tedy vypijí více alkoholu než ve 4 cl velkém panáku vodky," vysvětluje Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.
Většina Čechů se domnívá, že ve velkém panáku 40% lihoviny je víc alkoholu než ve sklence vína. To se ale pletou! Láhev vodky obsahuje 40 % alkoholu, což je v porovnání s vínem 3x víc. Srovnávat množství by ale dávalo smysl jen ve chvíli, kdybyste vodku i víno pili po panácích. Víc alkoholu tak ve finále přijmete v jedné sklence vína.
Alkohol je jen jeden. Zákony tomu však neodpovídají. Spotřební daň se vybírá u alkoholických nápojů v různé míře. V případě lihovin je výrazně vyšší než u piva. U tichého, tedy nešumivého, vína, se pro jistotu nevybírá vůbec.
Alkoholu se ve formě vína a piva vypije 3x víc než v případě lihovin. Lihoviny však loni do státní kasy přinesly nejvíc peněz, přestože se na spotřebě podílejí jen z 29 %. Na spotřební dani odvedly 9,2 miliardy Kč, pivo 4,5 miliardy Kč, šumivé víno 0,5 miliardy Kč a tiché víno ani korunu. Přitom dvě třetiny vína se na náš trh dováží ze zahraničí.
Daně jsou na různé alkoholické nápoje uvalené rozdílně. Na vás si svou daň ale vybírají úplně stejně. „Nesystematičnost ve spotřebním zdanění způsobuje dezorientaci lidí, kteří pak mají pocit, že skleničku piva či vína nemusí řešit. Přitom, když vypiju dvě deci bílého vína, je to jako bych si dal tři malé panáky vodky,“ upozorňuje Vladimír Darebník.
Ani současná vláda nepřikročila k většímu narovnání podnikatelského prostředí u alkoholických nápojů. Součástí vládního konsolidačního balíčku je další navýšení spotřební daně na lihoviny, a to o 10 % v roce 2024 a poté vždy o dalších 5 % každý rok až do 2028. Vláda ve svém návrhu i přes doporučení řady odborníků opět nesáhla na víno.
„Politici se opakovaně uchýlili k diskriminačnímu jednání, kdy 2/3 celkového objemu alkoholických nápojů zůstaly nedotčeny a zvýšená daň se uvalila pouze na lihoviny. Toto rozhodnutí křiví podnikatelské prostředí a zcela jednoznačně nahrává některým zájmovým skupinám,“ říká Darebník a dodává, že jednostranným zvýšením spotřební daně na lihoviny dojde k přelití části spotřeby do nezdaněného vína a výsledkem tohoto nesystémového kroku bude snížení inkasa do státního rozpočtu, tedy přesně opačný efekt, než který si stanovila vláda.
Až si budete dávat svou večerní sklenku vína, myslete na to, že přijímáte stejné množství alkoholu, jako byste si dali tři malé panáky vodky. Nenechte se zmást iluzí, kterou tímto krokem vláda opět podpořila, a myslete na to, že je potřeba spočítat si porce vypitého alkoholu a pít s rozumem.
Žádný typ alkoholického nápoje vás neovlivňuje víc nebo míň než ten druhý. Alkohol v pivu, vínu a lihovinách je chemicky stejný. Jedná se o etanol. Vzniká kvašením cukru v plodinách, třeba ovoci, obilí nebo medu. Jeho výsledek už znáte jako víno, pivo nebo medovinu. Lihoviny s obsahem okolo 40 % alkoholu vznikají oddělením ethanolu z kvasu na základě rozdílného bodu varu. Pravidelná a nadměrná konzumace jakéhokoliv alkoholického nápoje může vést k vážným následkům. Proto je potřeba pít hlavně s rozumem.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.