Velká máslová záhada. Kde se vzalo to, které neměkne ani při vyšších teplotách?

Velká máslová záhada. Kde se vzalo to, které neměkne ani při vyšších teplotách?

01.03.2021 Jana Čiháková

Kanadští spotřebitelé začali veřejně řešit záhadu, která se týká kvality másla v obchodech. Mnozí si totiž všimli, že v posledních týdnech se máslo hůře roztírá a neměkne ani při pokojové teplotě. Jedním z možných vysvětlení je podle odborníků to, že chovatelé začali kravám do krmiva přidávat větší množství palmového tuku, napsal server BBC.

Potravinářskou aféru nazvanou žertovně "buttergate" podle anglického označení pro máslo jako první rozvířili na sociálních sítích profesionální kuchaři a gastronomičtí blogeři. "S naším máslem se něco děje a já tomu přijdu na kloub. Všimli jste si, že už při pokojové teplotě neměkne? Je vodové? Gumové?," napsala na twitteru začátkem února kanadská autorka kuchařek Julie Van Rosendaalová.

Ta pak přišla i s prvním vysvětlením. Podle ní za změnou kvality másla stojí změněné složení krmiv, které začali farmáři používat kvůli zvýšení produkce mléka. V Kanadě totiž loni kvůli dlouhé karanténě a lidem, kteří se při ní věnovali pečení, stoupla poptávka po másle o 12 procent.

Doplňky krmiv na bázi palmového tuku se přidávají do krmiv už léta, zvyšují produkci mléka a také jeho tučnost. Loni v létě se ale tyto doplňky začaly používat ve vyšší míře. Podle dosavadních zjištění může mít máslo vyrobené z mléka krav krmených hojně palmovým tukem vyšší teplotu tání, což by vysvětlovalo jeho větší tuhost.

Šéf potravinářské laboratoře na univerzitě Dalhousie Sylvain Charlebois ve svém komentáři napsal, že palmový tuk v krmivech je povolený, ale nikoli zcela neškodný, zejména s ohledem na životní prostředí. Praxe je proto podle něj "eticky sporná". Farmáři ale nesouhlasí, podle nich je palmový tuk spolehlivým prostředkem jak kravám dodat energii a žádné škodlivé dopady na kvalitu mléka nejsou známé.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.