Velké haló okolo malých semínek: Superpotravina nebo toxická bomba?

Velké haló okolo malých semínek: Superpotravina nebo toxická bomba?

25.01.2021 Jana Čiháková

Chia semínka platí za potravinu, která si vysloužila „nálepku“ superfoods. Přestože tento pojem legislativa nezná, mezi spotřebiteli označuje ty potraviny, které mají vysoké koncentrace cenných látek pozitivně působících na zdraví. Jde opravdu o takový zázrak, nebo je sláva semínek víc v imaginárních rukou šikovného marketignu?

Pozornost se okolo chia semínek začala koncentrovat někdy v roce 2003. Tehdy ale byla na trhu jen jedna australská společnost, která zajišťovala jejich distribuci a poměrně nevyvinutá základna fanoušků, kteří by je kupovali. Opravdový boom si ale zasloužila poté, co vyšla legendární kniha „Zrozeni k běhu“, kde autor popisuje příběh mexických běžců, kteří měli neskonalou energii a dokázali podávat obrovské výkony právě díky konzumaci semínek. A to už zafungovalo, o semínkách se začalo mluvit. Navíc, bylo skutečně pravdou, že staří Aztékové nebo Mayové semínka ze šalvěje hispánské sbírali a údajně jim dodávala energii, celkově přispívala k vyšší obranyschopnosti, protože harmonizovala procesy ve střevech, kde se nachází imunitní centrum, a také zaháněla hlad. 

Reklama zadarmo

Že i negativní reklama je stále reklama, se ukázalo nejvíc v roce 2017, kdy se na trhu objevila Sedelská kvalita, chia semínka z Paraguaye, ve kterých laboratorní analýzy detekovaly fipronil. Jak patrně tušíte, jde o stejnou látku, kvůli které byla stahována chvilku předtím z trhu vejce. Semínka obsahovala až dvojnásobek toxického fipronilu, než je povolené množství, dále v nich byl nalezen karcinogenní aflatoxin a další mykotoxiny. 

Zpráva, kterou odvysílal pořad A DOST!, rychle oběhla tisíce spotřebitelů. Vadná semínka se okamžitě začala stahovat z trhu a Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájila pátrání po distributorovi, aby s ním zahájila trestní řízení. Nakolik by konzumace semínek s fipronilem mohla skutečně někoho ohrozit, je otázkou. A i když se předpokládá, že u dospělého zdravého jedince by musela být semínka konzumována opakovaně a v opravdu velkém množství, aby mohla způsobit potíže, jakýkoli pohyb závadných potravin v tržní síti nelze zlehčovat a přehlížet.

V neprospěch chia mluví také fakt, že to není první a možná, že ani poslední aféra v souvislosti se semínky. V březnu roku 2019 inspektoři SZPI zajistili šarži z Argentiny, kde byly senzoricky objeveny známky zkázy a v září pak u stejné společnosti Menu gold podobný problém, semínka byla plesnivá a nevhodná ke konzumaci, což navíc nemusí být ani tak jednoznačný problém na straně pěstitele, jako na straně dovozce nebo prodejce, který nedodrží vhodné skladovací podmínky, jež si potravina žádá.

Nová potravina?

I přes tyto prohřešky nejsou ale chia semínka vnímána jako riziková potravina, rizikové je pouze zacházení s ní a kvalita je skutečně závislá na daném pěstiteli a dovozci, o čemž svědčí i fakt, že dozorové orgány jiné kauzy s jejich figurováním nezveřejnili, narozdíl například od čajů z Číny, kde byl fipronil překročen opakovaně.

V roce 2009 byla chia semínka dokonce zařazena na seznam takzvaných nových potravin. Pro připomenutí uvádíme, že potravinou nového se mohou stát jakékoli potraviny, které se ve významné míře nepoužívaly k lidské spotřebě v Evropské Unii před 15. květnem 1997. Všechny nové potraviny musí projít posouzením Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). V případě chia semínek byl učiněn závěr, že je nepravděpodobné, aby použití semen chia a drcených celých semen chia mělo za stanovených podmínek nepříznivé účinky na veřejné zdraví, a proto byla povolena.

V roce 2009 došlo na základě rozhodnutí Komise 2009/827/ES k povolení uvádění chia semínek na trh jako nové složky potravin s omezením pro použití v pečivu, a to v maximálním obsahu 5 %. V roce 2013 následovalo prováděcí rozhodnutí Komise 2013/50/EU, kterým bylo schváleno rozšíření používání chia semen z pekařských výrobků také na snídaňové cereálie a ovocné a ořechové směsi, a to v maximálním množství do 10 %. Zároveň bylo povoleno uvádět na trh chia semena balená samostatně. Nyní je jejich použití rozšířeno prováděcím nařízením Komise (EU) 2017/2470 ještě na další potraviny, zejména ovocné a zeleninové šťávy a jogurty, ovocné pomazánky a sterilovaná hotová jídla na základě zrn, pseudoobilovin nebo luštěnin.

Nic není bez poskvrny

Semínka jsou určitě zdraví přínosná. Mají například výrazné hydrofilní vlastnosti, to znamená, že dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12krát. Obsahují také bílkoviny, kvalitní sacharidy a tuky. Jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Chia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny (až 34 g vlákniny na 100 g semínek), vápníku (udává se až 5x více než v mléce) a antioxidantů. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, hořčíku a dalších důležitých látek.

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a k náhlému snížení krevního cukru. Snížení má za následek vyvolání pocitu hladu.

Českým spotřebitelům je tedy ke konzumaci doporučit lze. I když pozor na množství. Doporučený denní příjem je nejvýše 15 g, jinak mohou způsobovat zažívací potíže.


Mohlo by vás zajímat

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.