25.10.2015 Redakce
Rocker, skladatel a podnikatel v pohostinství Pavel sedláček prozradil recept na vepřové Vindaloo, úžasný pokrm pocházející z indické kuchyně.
Doba přípravy: 50 minut, pro 4 osoby
Ingredience:700 g vepřové plece, 1 lžička mleté kurkumy, 10 g lisovaného tamarindu nebo 1 lžička tamarindové pasty, 2 středně velké cibule, 1 sušená chilli paprička, 1 lžička mletého římského kmínu, 4 stroužky česneku, 1 lžička semínek zeleného kardamomu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička celého černého pepře, 1 menší kus (asi 3 cm) celé skořice, 1 lžička semínek černé hořčice, 1 lžička mleté pískavice – řeckého sena, 1 kousek (asi 25-30 g) čerstvého zázvoru, 1 lžička drceného palmového cukru (možno použít i třtinový), 4 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce přepuštěného másla s malou kapkou slunečnicového oleje, 1 lžička soli
Postup: Plec nakrájíme na kostky asi 3x3 cm. Na kousky nakrájený lisovaný tamarind zalijeme horkou vodou (asi 4 lžíce) a necháme v misce luhovat. Sušenou chilli papričku zalijeme taktéž horkou vodou a na pár minut odložíme. Potom papričku vyjmeme, zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme. Oloupeme cibuli, česnek a zázvor. Vše nahrubo nakrájíme, vložíme do mixéru a na jemno rozsekáme. Všechno koření, které není mleté, rozemeleme najemno v mlýnku na koření. Smícháme cibulovou směs s veškerým kořením, papričkami a solí, přilijeme vinný ocet, dobře promícháme a utvoříme tak jemnou pastu. Ve větší pánvi s těžkým dnem rozehřejeme tuk, přidáme maso a lehce opečeme tak, aby se maso zatáhlo. Do pánve vložíme kořeněnou pastu, dobře s masem promícháme a restujeme za stálého míchání ještě asi 3 minuty. Vlijeme horkou vodu tak, aby maso nebylo zcela pokryté, a dusíme pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podléváme a občas promícháme. Během dušení přidáme do pánve asi polovinu tekutiny vylouhované z tamarindu a cukr. Po dohotovení můžete dosolit, eventuelně tamarindovým výluhem dle chuti okyselit. Jako příloha je vhodná rýže Basmati nebo placky Chappati.
21.07.2015 | Jak zpracovat úrodu višní v lahodný sladký pokrm podle herce Otakara Brouska mladšího?
24.07.2015 | Jako příloha se hodí salsa, rýže nebo bramborový salát, doporučuje herec Jan Cina.
12.05.2015 | Stačí pár ingrediencí a dobrota zpěvačky Alžbety Bartošové je na stole!
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.