22.04.2021 Jana Čiháková
Pokud tušíte, že jde o rum, vaše intuice vás nezradila. La Hechicera (čarodějnice) se jako jediný kolumbijský rum může legálně vyvážet do zahraničí a právě míří do českých regálů! Díky tomu si můžete v pohodlí domova vychutnat jedinečnost tohoto skvostného exotického blendu rumů zrajících 12 až 21 let v sudech.
Ale jak to s rumy kdysi dávno všechno začalo? Rumová historie se začala psát samozřejmě v Karibiku, to není pro nikoho patrně žádné překvapení. A i když byl v prvopočátku rum skutečně karibskou raritou, později se pokusy o to podobný destilát vyrobit rozprostřely na více území, víceméně na všechna, kde byla objevena či dovezena cukrová třtina. „Rumbollion“, jak se rumu mimo jiné také dříve říkalo, byl označován původně za pekelný nápoj, během dalších 300 let ale byla receptura natolik propracovaná, že si vydobyl cestičku na výsluní. Poptávka po rumu raketově stoupala, ovšem s ní i obchod s masem. Mezi 17. a 18. stoletím jezdily na Barbados a dalších center pro obchod s otroky téměř denně přeplněné celé lodě černošskými otroky, kteří na karibských plantážích získávali jedinou podstatu rumu - cukrovou třtinu.
Rum byl nejen cennou obchodní komoditou, ale zároveň i životabudičem pro celé námořní flotily. „Fasovali“ jej hlavně Britové, kteří působili v Novém světě, hlavně v 17. a 18. století. Ty díky němu získaly vyšší obranyschopnost proti onemocněním, energii i sílu. Tot, nebo chcete-li denní příděl rumu, byl i pro samotné námořnictvo vstupenkou k tomu, jak se dostat ke koření a dalšímu nedostatkovému zboží. Za tot totiž rád měnil kdokoli, cokoli a kdykoli, zvlášť když jej každý námořník dostal v objemu tehdejší britské pinty denně, tedy cca 0,56, což nebylo zrovna málo. Nedej bože se dávka zdvojnásobila při každé hrozbě blížícího se konfliktu.
Čím více měl ale dodávat rum flotile sílu a odvahu před nepřátelskými výpady, tím více odvahy a síly dodával i každému námořníkovi, což už tolik žádoucí nebylo. Na lodích se tak nejen více zpívalo, halekalo, ale i bojovalo – ovšem pod jednou „vlajkou“. Viceadmirál Edward Vernon proto vydal v roce 1740 jasné nařízení, že se budou příděly rumu dodávat namíchané s vodou. Do nápoje se pak přidával i cukr a citronová šťáva, neb ta se doporučovala jako prevence před kurdějemi. A předchůdce grogu byl na světě.
Rum se díky námořníkům rozšířil do celého světa. Nevyráběl se dávno jen v Karibiku, ale i třeba ve Francii nebo v Nové Anglii, v Austrálii dokonce sloužil jako platidlo. Země totiž trpěla nedostatkem mincí, zlatavý mok snadno nahradil zlatavé groše. A nikomu to nevadilo. Spíše naopak, o čemž mimo jiné svědčí i fakt, že když se guvernér William Blight pokusil tradici náhrady platidla za rum zrušit, okamžitě ti nadělal tunu nepřátel byl ve finále byl i sesazen.
Výrazným milníkem v rumové historii bylo založení Bacardi v roce 1862 ve městě Santiago de Cuba. Právě zde se totiž do rumu začaly přidávat kvasinky. Do té doby se rum obvykle stáčel bezprostředně po destilaci do dubových sudů.
Výrobní technologie rumů je poměrně složitá záležitost. Rumy se vyrábějí z cukrové třtiny buď klasické, nebo zahuštěné (tzv. med), jsou ale i druhy, které vznikají přímo z cukrové šťávy (obvyklé pro rumy francouzské). K základu se přidá voda a kvasinky a směs se nechá fermentovat. Po 24 až 72 hodinách přichází na řadu destilace. Podstatnou součástí je zrání, ideálně v dubových sudech, obvykle po whisky. Rumy se poté filtrují a mísí, tzv. blending.
Výsledný produkt, rum, je pak podle legislativy lihovina vyrobená výhradně destilací produktu získaného alkoholovým kvašením melasy nebo sirupu nebo samotné šťávy z cukrové třtiny, destilovaná na méně než 96 % objemových. Minimální obsah alkoholu v rumu je 37,5 %, přidání alkoholu je zakázáno.
La Hechicera se jako jediný kolumbijský rum může legálně vyvážet do zahraničí. Díky tomu si můžete v pohodlí domova vychutnat jedinečnost tohoto skvostného exotického blendu rumů zrajících 12-21 let v sudech a amerického bílého dubu. Zcela právem se mu přezdívá „tekuté zlato“ – prvotřídní kolumbijský rum snadno rozpoznáte díky nezapomenutelné vůni a chuti, ve které se odráží dřevité tóny s náznakem tabáku a čerstvě pražené kávy.
Na českém trhu jste se také mohli setkat s výjimečnou limitovanou edicí La Hechicera Serie Experimental No. 1 Muscat Cask a v oběhu je i několik posledních lahví limitované banánové edice La Hechicera No.2 Banana Infused.
Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.