Vítejte ve světě chipsů bez tuku

Vítejte ve světě chipsů bez tuku

10.11.2014 ČTK

Chipsy s příchutí ústřic, chipsy z mořských řas nebo z kokosových ořechů, chipsy připravené bez tuku... Jde o novou tendenci, nebo o výstřelky bez budoucnosti?

Americká společnost Danielle Market nabízí chipsy, u nichž zaručuje nulový obsah tuku. Jejím stěžejním produktem jsou chipsy z kokosového ořechu s příchutí barbecue nebo wasabi.
    Suroviny jsou zbaveny vody a připravovány v peci, nikoli smažením, vysvětlila zástupkyně společnosti na Mezinárodním salonu potravin, který se koncem října konal v Paříži. Tam se chipsy objevovaly v nejrůznějších podobách, neboť trh s nimi zaznamenává v Evropě na rozdíl od jiných potravin trvalý růst. Zdravé chroustání leží rovněž na srdci asijským výrobcům. Chipsy z Thajska si tak v sobě zachovaly celé kusy ovoce či zeleniny, jahod, brokolice, koleček banánů nebo kousků manga, které v ústech překvapivě křoupají. Jihokorejci na salonu představili chipsy a koláč Tatin se svým národním ovocem kaki. Francouzi by mohli tento recept převzít a doplnit si ho sýrem, navrhovali.

chipsy

Chipsy z mořských řas

Jihokorejská firma HoSan vyrábí chipsy z mořských řas. "Pro Korejce to je spíše národní potravina, která se pojídá s rýží. Avšak v Evropě ji nabízíme jako snack, který se může přikusovat k pivu," uvedl Andy Lim, který má na starosti export. Ve Francii sázejí na tyto nové tendence dvě firmy. Bretonský podnik Bret's zdůrazňuje přirozené aroma, s co nejtransparentnější škálou ingrediencí, bez přídavku glutamanu sodného čili glutasolu, který zdůrazňuje chuť, či umělého sladidla aspartamu, vysvětluje šéf marketingu firmy Olivier Sallé.
    U Bret's se výzkumu těchto novinek věnuje dvanáct lidí, kteří ročně vyhodnotí 300 různých příchutí. K bestsellerům patří chipsy s příchutí kozího sýra s papričkami Espelette, typickým produktem francouzského Baskicka. Kilogram těchto chipsů stojí kolem deseti eur (asi 270 Kč), zatímco obyčejné chipsy pět až sedm eur (135 až 190 Kč). Malý podnik Sibell z jihofrancouzského Aubagne jde ještě dále a vyrábí chipsy s příchutí husích jater, uzeného lososa či ústřic. Ceny se pohybují nad 20 eury (540 Kč) za kilogram.
    "Tyto výrobky jsou výsledkem našeho výzkumu a vývoje, ale nemohou se stát produkty široké spotřeby, jako jsou klasické chipsy," uvádí Bernard Boutboul. "Diverzifikace těchto produktů, jako jsou chipsy z různé zeleniny, je zajímavou tendencí. Ale jakmile je začneme vyrábět masově, nemáme úspěch," zdůrazňuje.
Je skutečností, že tyto inovace často mívají jen jepičí život a většina z nich se v obchodech objevuje pouze rok, připomíná Xavier Terlet.


Mohlo by vás zajímat

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.