30.01.2014 Redakce
Růžičková kapusta je právem považována za královnu zimní zeleniny.
Při pěstování odolává menším mrazům a čerstvá je k dostání už od září až do března. Právě v tomto období je tak jedním z nejlépe dostupných zdrojů vitaminů, vlákniny a bílkovin. Českými zákazníky je často opomíjena, přesto se růžičkové kapusty za minulý rok jen v ochodech Tesco prodalo více než 30 tun.
Mnozí spotřebitelé mají na růžičkovou kapustu neblahé vzpomínky z dětství, především
ze školních jídelen, které jim vydržely až do dospělosti. Přitom se jedná o velmi bohatý zdroj draslíku, manganu a dalších minerálních látek, vitaminu B1 a především vlákniny. Nespornou výhodou této zeleniny je také její dostupnost během podzimu a zimy, tedy v období, kdy je třeba posilovat přirozenou obranyschopnost lidského organismu. „Sezona původně belgické plodiny trvá v obchodech Tesco od září až do března. Čerstvé růžičkové kapusty aktuálně prodáváme až sedm tun týdně,“ uvádí Miloslav Macháček, technický manažer společnosti Tesco a dodává: „Je dostupná celoročně, a to jak čerstvá, tak mražená. Podle našich odhadů čeká tuto zeleninu v příštích letech vzestup. Češi si k růžičkové kapustě opět najdou cestu.“
Při nákupu by zákazníci měli sledovat barvu a tvrdost kapustových růžiček. „Za syrova mají příjemně sladkou, přitom lehce nahořklou chuť. Barva je jasně zelená, bez žlutých teček. Růžičky by měly být spíše tvrdší a pevné. Při vaření růžičky lehce povolí, při nákupu tedy vybírejme takové plody, které jsou méně rozvinuté,“ komentuje správný výběr zeleniny Miloslav Macháček.
Růžičkovou kapustu je možné podávat již dětem od osmi měsíců, dospělí ji ocení jako zajímavou přílohu k rybám a hovězímu nebo vepřovému masu. Růžičky stačí přibližně tři minuty povařit ve vodě, výborně chutnají také připravené v páře.
27.04.2018 | Výrobce značky Strážnické brambůrky přichází se zásadními marketingovými tahy. Na trh uvádí novou hořčicovou příchuť, s kterou je spojený také kompletní redesign obalů všech řad výrobků.
30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.
27.07.2016 | Značka Král Sýrů pro Vás připravila dvě úžasné novinky – Král Sýrů Provensálské bylinky a Král Sýrů Jalapeños.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.