06.03.2019 Jana Čiháková
Usměvaví medvídci, roztančené kravičky, samolepky jako bonus nebo jen velká barevná písmenka. To všechno používají marketingoví specialisté proto, aby v dětech vyvolali touhu po tom koupit některé potraviny. Na kolik jsou ale tyto produkty pro děti vhodné, je otázkou k velké diskusi.
Ne všechny produkty pro děti si zaslouží místo v nákupním košíku. Například šunky s označením ,,pro děti" obsahují méně masa než mnohé výběrové. Jsou sice zbavené přídatné látky E 452, která označuje fosforečnany, které mohou větším množství narušit vstřebávání vápníku, nicméně ani v normálních šunkách jej není tak velké množství, aby mohlo být vstřebání látky u dítěte ohroženo - alespoň podle mnoha odborníků.
Párky a špekáčky většina dětí miluje. Nutno však podotknout, že kvalita se zrovna u tohoto sortimentu velmi liší a že uzeniny do dětského jídelníčku patří jen ve velmi omezeném množství. I občas je důležité vybrat produkt s co možná nejvyšším obsahem masa a uspokojující hodnotou soli, u špekáčků pak i to, zda skutečně kupujete kvalitní masný produkt nebo jen ,,buřtík”, což je jen krycí název pro tučný masný odpad. Podívejte se přednostně na složení; mělo by být co nejjednodušší, bez zbytečných přídatných látek. To samé platí o množství tuku. Z hlediska kvality jsou pro děti vhodné například párky například bez E250 nebo-li dusitanu sodného.
Kvalitní mléčné produkty jsou pro děti hodnotným zdrojem bílkovin. Nutno však podotknout, že základem jídelníčku by měly být sýry čerstvé, tedy typu žervé, cottage nebo lučiny a sýry tvrdé. Ty, které se objevují v ,,dětské nabídce”, jsou vhodné spíše pro starší děti a jen občas. Je v nich příliš mnoho soli a pro děti mladší jednoho roku i nadmíra bílkovin. Samostatnou kategorii potom tvoří tavené sýry s obsahem tavicích solí, které mohou snižovat schopnost organismu vstřebávat vápník a dětem je nedoporučujeme.
Dětem často voda příliš nechutná, proto rodiče sahají po sladkých nápojích. V jedné malé lahvičce však může dítko vypít naráz až dvanáct lžiček cukru. Další problém slazených nápojů spočívá v tom, že kromě cukru obsahují přidané potravinářské kyseliny. Dětský chrup, jenž zubnímu kazu odolává hůře než dospělý, je tak vystaven nevhodné kombinaci vlivů, které mají za následek narušování zubní skloviny a vznik kazu. I 100% šťávy, zejména z citrusů, tedy z tohoto důvodu také pro děti nejsou vhodné. Proto se snažte svého potomka maximálně podporovat k pití čisté vody, slabé šťávy nebo čaje.
Přestože výrobci se nedopouštějí žádného porušení legislativy, mnoho lidí může vnímat tyto kroky jako nemorální a tvrdí, že používat děti jako terč reklamy by mělo být celoplošně zakázáno. Stejně tak je tady i stejně početná část osob, které jsou za vyobrazená zvířátka rádi, protože pak mají šanci děti přimět k jídlu. Konečné řešení je na každém z vás. My doporučujeme přistupovat k celému problému se zdravým selským rozumem. Zkuste si schválně udělat porovnávací analýzu. Možná, že zjistíte, že produkt, který nehraje všemi barvami je podle složení nejen kvalitnější, ale i levnější. Nebo se třeba stane, že se svou ratolestí najdete jiný způsob, jak si jídlo ozdobit tak, aby jej bavilo, například můžete zkusit veselá vykrajovátka, která jsou skvělá nejen na sýr, ale i na šunku, nebo pořídíte univerzální láhev na pití, do které budete dětem připravovat slabou šťávu.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.