Vyměňte klasický česnek za medvědí

Vyměňte klasický česnek za medvědí

07.06.2010 Tomáš Miškovský

Protože se nástup teplého letního počasí poněkud opozdil, můžete si právě teď užít v plné míře sezonu medvědího česneku. Nejenže tato bylinka léčí a čistí organismus, ale díky znamenité chuti vám její užívání příjemně zpestří jídelníček.

Je však nutné si pospíšit, protože sotva medvědí česnek odkvete, zatáhne pod zem a pokud jste si nezamrazili dostatek čerstvých lístků, můžete se s jeho pikantní chutí zase na rok rozloučit.

medvedi cesnekVůní a chutí lístky medvědího česneku ten klasický hodně připomínají, jsou však mnohem jemnější. Medvědí česnek roste planě v přírodě, jen musíte dát pozor, abyste si ho nespletli s velmi podobnými listy jedovaté konvalinky. Pokud ale kvete, neměli byste mít s rozpoznáním žádný problém.

JAK MEDVĚDÍ ČESNEK ZÍSKAT

Pokud nemáte vlastní zahrádku a ani čas jezdit za jeho sběrem do přírody, je možné koupit čerstvé listy medvědího česneku na trhu přímo od jeho pěstitele či sběrače. Od zelinářů lze občas i koupit sazeničky. Ale asi nejpohodlnější je nákup natrhaných lístků v supermarketu nebo ve velkoobchodech. Například Makro dováží vaničky lístků z rakouských pěstíren.

ZPRACOVÁNÍ LISTŮ V KUCHYNI

Svěží zelené lístky medvědího česneku můžete do svého obvyklého jídelníčku úspěšně zařadit všude tam, kde jste zvyklí používat česnek. Abyste dobře poznali jeho chuť, určitě ho nejprve ochutnejte neupravený – stačí ho nakrájet nebo nasekat na čerstvě upečený, nejlépe celozrnný chléb, namazaný třeba jen máslem. Nebo si ho přidávejte do sýrové či tvarohové pomazánky.

Medvědí česnek bohatě uplatníte i v teplé kuchyni – do bramboráků, do polévek, do omáček, na ochucení těstovin. Pokud pokrm připravíte šetrně, jeho aroma zachováte.

S medvědím česnekem pracujte jako s jakoukoliv jinou listovou zeleninou. Pokud pochází z pěstírny, nejprve listy opláchněte, nejlépe v teplé vodě. Pak je ještě pro jistotu prohlédněte, zda mezi nimi nezůstaly nečistoty či hmyz. Potom čisté, okapané listy pokrájejte na proužky nebo posekejte.


Mohlo by vás zajímat

22 rad, jak jíst skutečně zdravě

28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?

V létě si hýčkejte žaludek

14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.

Konečně je tu grilování! Anebo raději ne?

02.07.2014 | Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.