15.05.2014 Lidovky.cz
Tento způsob uchovávání potravin je zdravou alternativou starým metodám.
Vymražené neboli lyofilizované jídlo či ovoce se díky procesu zpracování nemusí používat žádné rizikové konzervanty ani zvýrazňovače chuti. Při lyofilizaci, tedy sušení potravin mrazem, se pokrm nejdříve prudce zmrazí až na −80°C. Díky tomu vzniknou v potravinách drobné krystalky ledu, které zabraňují narušení struktury.
Po procesu zmražení se potraviny umístí do sušárny, kde jsou vystaveny silnému podtlaku a dosušují se odpařováním. Při sublimaci krystalky vody v potravinách přecházejí do plynného skupenství ve formě vodní páry. Jídlo si proto zachová svou původní chuť i barvu.
"Vzhledem k absenci barviv a zvýrazňovačů chuti se jedná o vhodnější typ pokrmu než klasická instantní jídla. I u lyofilizovaných potravin je nicméně nutné prostudovat nutriční fakta a přítomnost alergenů, a zodpovědně pak zvážit jeho konzumaci," dodává Kateřina Cajthamlová, lékařka zaměřující se na výživové poradenství.
Podle posledních vědeckých studií je navíc zřejmé, že jsou potraviny zpracované lyofilizací daleko zdravější než glutamátem zvýrazňované a sírou konzervované pokrmy.
"V případě častější konzumace vymraženého jídla je proto vždy nutné pamatovat na vyváženost jídelníčku a neopomínat doplňování vitamínů v podobě čerstvého ovoce," dodává Cajthamlová.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.