13.11.2013 Redakce
Místo kakaa slupky, místo chilli prášek z cihel a barvení masa. Jak se falšuje?
Jak upozornila certifikační společnost Bureau Veritas, nyní se nově požaduje kontrola nakupovaných surovin i ve vztahu k původu. Další letošní novinkou je požadavek, aby kontrolní plány zahrnovaly rozbory produktů i v oblasti falšování potravin či možných podvodů. Tyto standardy zahrnuje mezinárodní norma IFS Food.
„Některé obchodní řetězce v souladu s výše uvedenými aspekty požadují po svých dodavatelích kromě standardních rozborů na mikrobiologické a chemické parametry u výrobků pod privátní značkou i rozbory na specifické parametry prokazující falšování či klamání. Například na koňskou DNA u inkriminovaných výrobků, především produktů z mletých mas,“ upozornila na přísnější a rozšířenější kritéria a požadavky při kontrolách potravin Jitka Vokurková, vedoucí auditorka společnosti Bureau Veritas pro oblast potravinářství.
Podle Vokurkové z hlediska falšování patří mezi ohrožené komodity exkluzivní potraviny (lihoviny, koření, víno) a potraviny prodávané ve velkém množství (masné výrobky, oleje, káva a kakao, ovocné šťávy). Mezi hlavní způsoby falšování patří náhrada drahé suroviny za levnou, použití jiné než deklarované technologie, nedodržení receptury či nesprávné uvedení místa původu.
Jak lze falšovat vybrané potraviny a pochutiny? | |
Kakao | Falšuje se rozemletou dřevitou hmotou z kakaových slupek. |
Olivový olej | Bývá nahrazen olejem slunečnicovým, obohaceným o barviva a další přídatné látky. |
Koření chilli | Bylo falšováno práškem z cihel nebo barvivem SUdan. Barviva řady SUdan patří do skupiny průmyslových barviv, která se běžně používají pro barvení plastů a jiných syntetických materiálů a nejsou v EU povolena pro použití do potravin z důvodů potenciální karcinogenní a genotoxické látky. |
Skořice nebo muškátový oříšek | Falšuje se slupkami z kávových bobů. |
Med | Do medu bývá záměrně přidáván cukr nebo barvivo – např. karamel. Med je přírodní produkt, u kterého legislativa zakazuje příměs jakékoliv jiné látky s výjimkou jiného druhu medu. |
Hovězí maso | Přidáním barviva azorubin do vepřového masa. Následně pak bylo prodáváno jako maso hovězí. |
Mořské ryby | Ke klamání dochází tak, že je prodáván jiný často levnější druh ryby, než je uveden na obale nebo je záměrně uvedena informace, že se jedná o rybu ulovenou ve volné přírodě, ačkoliv se ve skutečnosti jedná o levnější variantu ryby chované na farmách (např. lososi). |
Kdo normy a přísnější kritéria při kontrolách stanovuje? Kromě lokálních inspekčních úřadů je na přísnější kontroly potraviny veden mezinárodní tlak. Na jejich tvorbě se mimo jiné podílí i zástupci obchodních řetězců a významní výrobci potravin. Co se týče výše uvedených přísnějších kritérií vycházejících z normy IFS Food (tedy International Featured Standards Food). Vlastníci těchto standardů a technický tým jsou především z Německa, dále z Itálie, Francie a USA.
„Problematika falšování potravin a klamání spotřebitelů je obsáhlá, zahrnuje téměř všechny komodity a jak je patrné ze současných zpráv v oblasti potravinářství a nálezů státních dozorových orgánů, je to záležitost stále aktuální a nutná ke globálnímu řešení,“ uzavřela Vokurková.
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?
18.08.2014 | Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.