24.04.2015 redakce
Mohu levanduli používat i při vaření? K jakým pokrmům se hodí?
Až půl metru vysoká levandule lékařská nepatří jen do šatní skříně, ale má mnohem pestřejší spektrum využití. Má především uklidňující účinek – hodí se při projevech úzkosti, deprese či bolestech hlavy. Kromě kvítků můžete v kuchyni využít i sušené lístky. Kvůli silnému aroma a nahořklosti sušeným kořením šetřete, aby levandule nepřebila ostatní chutě. Přidat ji můžete k pečenému masu, houbovým jídlům a do polévek. Stranou nezůstávají ani sladké pokrmy. Vyzkoušejte přidat sušené, ale i čerstvé květy do pečiva, pudinků a dezertů. Připravujete-li rádi marmelády a kompoty, přimíchejte na konci vaření do sladké směsi fialovou úrodu.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.