11.01.2011 Redakce
Lékárny jsou přeplněné doplňky stravy na posílení imunity. Pokud za ně nechceme zbytečně utrácet, svému zdraví rozhodně neublížíme. Tělu nejvíce prospějeme tím, když budeme jíst zdravé potraviny. Což neznamená nutně bio, ale především takové, o nichž víme, že pocházejí od českých zemědělců, a necestovaly k nám tedy přes půl zeměkoule.
Nejvíce zdraví prospěšných látek nám může přinést nejméně nápadná zelenina, v kuchyni často nespravedlivě přehlížená. Patří mezi ně cibule, česnek, kysané zelí, křen, celer nebo červená řepa. Nenechme se odradit jejich zdánlivou „obyčejností“. Za pár korun i za pár minut s nimi pořídíme výborné jídlo i léčebný prostředek.
Cibule obsahuje řadu důležitých vitaminů, minerálů a jejich solí, třeba síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, hořčík, vápník, dále vitaminy B1, B2, B3 a vitamin C. Podporuje činnost trávicích enzymů a tvorbu žaludečních šťáv. V kuchyni ji můžeme používat nejen jako základ pro masový pokrm, ale také jako samostatné jídlo. Syrová cibule zase nejlépe poslouží při kašli. Cibulová šťáva totiž rozpouští hleny, pomáhá při chrapotu a nachlazení.
Tip: Nakrájenou cibuli nasypeme do sklenice s uzávěrem, zalijeme medem. Šťávička, která se působením medu z cibule vytvoří, se pak popíjí během celého dne.
Česnek je účinný proti parazitům, rozšiřuje cévy, a pomáhá tedy snižovat krevní tlak. Nejlepší je česnek syrový. Pokud jej dobře snášíme a nejdeme večer třeba do divadla, můžeme ho využít jako dip k masu nebo k pečené rybě.
Tip: Aioli (česneková majonéza, používá se ve středomořské kuchyni). Rozdrtíme několik stroužků česneku, přidáme syrové vejce, lžičku ostré hořčice, citrónovou šťávu a metlou vše pořádně prošleháme. Postupně přiléváme olivový olej a stále šleháme, abychom docílili krémovité konzistence. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
Kysané zelí má více vitaminů než zelí čerstvé. O tom, že je zdravé, věděl v 18. století už mořeplavec James Cook. Nejméně jednou týdně je podával svým námořníkům, aby při dlouhých plavbách neonemocněli kurdějemi. Kysané zelí obsahuje hodnotné bioaktivní látky - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor a enzymy. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Kysané zelí je výborné jako příloha, skvěle se hodí k pečenému kuřeti, nebo i jako samostatný pokrm, třeba polévka, kterou znají všichni čtenáři Karafiátových Broučků.
Tip: K pokrájenému zelí přidáme nakrájené jablko. Trochu osladíme medem. Podáváme třeba k vinným klobásám.
Pokračujte na druhou část článku Zdraví za pár korun!
10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!
02.07.2014 | Letní fejeton od naší bloggerské přispěvatelky (www.loveckydenik.cz). A jaké jsou vaše zážitky s letním grilováním?
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.