16.06.2014 Redakce
Co je jogurt s živou kulturou a jak se liší od ostatních?
Odpovídá výživový poradce Martin Škába: "Zakysané mléčné výrobky jako je jogurt nebo kefír patří do tzv. fermentovaných potravin. Při výrobě těchto produktů se využívá procesu mléčného kvašení . Kvašení vzniká po přidání různých druhů "prospěšných" bakterií do potraviny. Známe přidávané baktérie u jogurtů jsou (lactobacillus bulgaricus, lactobacillus acidophillus, streptococcus salivarius apod.) U kefírů to jsou lactococcus lactis, candida kefir apod. Proto se říká živá kultura - dané obsahuje živé druhy baktérií."
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.