Články se štítkem: bylinky

UDĚLEJTE SI OCHUCENÝ OLEJ: JE TO JEDNODUCHÉ, EFEKTIVNÍ A ZATRACENĚ DOBRÉ

11.07.2023 | Kromě klasických olejů jsou spotřebitelům na trhu k dispozici oleje ochucené. Ty se zvlášť v letních měsících těší velké oblibě. Pár kapek v salátu či v grilovací marinádě dokáže zázraky na počkání. O mnoho levněji, avšak s vyšší přidanou hodnotou, si je můžete připravit i doma. Postup je jednoduchý a fantazii – té se meze nekladou…

BEZ BYLINEK TO NEJDE: TIPY, JAK JE PĚSTOVAT

27.04.2023 | Pokud byste se rádi pustili do domácího pěstování, jsou bylinky skvělým odrazovým můstkem. Díky minimálním nárokům na prostor je zvládnete úspěšně vypěstovat i na balkoně nebo okně a můžete si užívat jejich přísun po celý rok. Čím začít?

Z PROTILETECKÉHO KRYTU FARMA NA POTRAVINY BUDOUCNOSTI? PROTOTYP JE V LONDÝNĚ

20.12.2022 | V podzemním protileteckém krytu z druhé světové války, kde je nad hlavou slyšet rachot vlaků londýnského metra, se aromatické listy koriandru naklánějí k růžové záři LED žárovek. Společnost Zero Carbon Farms v Claphamu pěstuje bylinky a zeleninu 33 metrů pod zemí. I tak by mohlo vypadat zemědělství budoucnosti, píše agentura Reuters.

LEVANDULE JEN NA OKRASU? VĚČNÁ ŠKODA, UKRÝVÁ ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ LÁTKY

22.06.2022 | V levandulovém údolí se, jak už název napovídá, zaměřují na produkci všemožných výrobků z levandule, kterou pěstují v Chodouni, vesničce situované mezi CHKO Křivoklátsko a Českým krasem.

UDĚLEJTE Z OBYČEJNÉHO MÁSLA NEOBYČEJNOU DOBROTU! TIPY ZDE!

28.04.2022 | Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty...

Z PLEVELE JÍDLO? KOPŘIVY BUDEME I OBLÉKAT!

14.04.2022 | Rostliny vybrané přímo v porostu putovaly do laboratoře, ve které vědci podpořili dalším pěstováním vlastnosti, které jsou v obou zmíněných směrech žádané. Zatím šlo především o velké šťavnaté listy vhodné pro konzumaci jako zelenina, případně také dlouhý stonek využitelný na přadné vlákno. Aktuálně vědci zkouší tzv. biofortifikaci neboli obohacení kopřivy o mikroprvky, např. selen nebo zinek, které většinou přijímáme ve formě potravinových doplňků. Takto obohacená rostlina by se uplatnila jak ve výživě lidí, tak i zvířat.

INSPEKCE OPAKOVANĚ VARUJE PŘED KOŘENÍM Z KAMBODŽE!!!

29.03.2022 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu až pěti pesticidních látek v nadlimitním množství.

Sedmikrásky nejsou jen na parádu + tipy, co si venku ještě nasbírat

07.06.2021 | Jedním z mnoha důsledků pandemie koronaviru je všeobecná snaha spotřebitelů posilovat imunitu, například prostřednictvím sbíraných nebo nakupovaných bylinek. Ze dvou zmíněných alternativ je přitom vhodnějším řešením ta první, tedy aktivní sběr i proto, že samotný pobyt v přírodě je prostředkem k posilování imunity také.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.