Články se štítkem: maso

NA TRH MĚLO NAMÍŘENO MASO Z UKRAJINY SE SALMONELOU

13.07.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

GRILOVAČKY JSOU V PLNÉM PROUDU, ALE ŠETŘÍME

19.06.2023 | Za jedno grilování plánují letos české domácnosti utratit přibližně 2000 korun, a to včetně uhlí nebo nápojů. Ceny při nákupu surovin bude ve srovnání s loňskem více zohledňovat 80 procent rodin, spíše než na masech nebo sýrech chtějí šetřit na nealkoholických nápojích a drobném občerstvení.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

GRILOVACÍ SEZÓNA JE TADY! ROLI HRAJE KAŽDÝ STUPEŇ

24.05.2023 | Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

MASO DENNĚ NA TALÍŘI? PRO 50 % ČECHŮ ANO

09.05.2023 | Přes 54 procent Čechů jí maso téměř každý den, 33 procent jeden až dvakrát týdně. Méně než jednou týdně ho jí pět procent lidí a 1,5 procenta nejí maso vůbec. Naopak 6,6 procent lidí v Česku jí maso několikrát denně. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Danone o stravovacích návycích v ČR.

LABORATORNĚ VYPĚSTOVANÉ MASO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ

09.05.2023 | Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

MASO, RYBY, PIVO, SÝRY: NEBEZPEČÍ, KTERÝM SE ZABÝVÁ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN

31.03.2023 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.

VELRYBA JAKO GURMÁNSKÁ POCHOUTKA? V JAPONSKU JI KOUPÍTE UŽ I V AUTOMATU

06.02.2023 | Japonská velrybářská společnost Kyodo Senpaku minulý týden v Jokohamě představila prodejní automaty nabízející velrybí sašimi, velrybí steaky a velrybí slaninu. Očekává, že se jí podaří oživit prodej potraviny, který již dlouho upadá.

VETERINÁŘI: SPOTŘEBA VETERINÁRNÍCH ANTIBIOTIK ZASE KLESLA

24.11.2022 | Spotřeba veterinárních antibiotik v ČR loni meziročně klesla o 11 procent na 50 mg/PCU, což je evropské měřítko hodnot na populaci, do kterých se například započítávají hmotnosti zvířat v době léčení. Spotřeba dlouhodobě klesá a Česko je v současnosti pod průměrem spotřeby v EU, která je na hodnotě 84,4 50 mg/PCU.

MASO, NEMASO: FRANCIE LÁKÁ NA ROSTLINNÉ RYBY A KEBAB

25.10.2022 | Trendu ochrany životního prostředí se v poslední době přizpůsobují i výrobci potravin, kteří hledají rostlinné alternativy k masným výrobkům. Na potravinářském veletrhu SIAL v Paříži tak mohli návštěvníci ochutnat například imitaci ryb vytvořenou z rýže a mořských řas, kebab s kousky z hrachového proteinu nebo stoprocentně rostlinné špízy na gril, které voní jako maso.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.