Články se štítkem: nákup potravin

Nutriční a zdravotní tvrzení na potravinách - pomoc pro spotřebitele nebo zbytečnost?

15.12.2010 | Kromě běžných informací jako jsou nutriční hodnoty nebo způsoby použití se na obalech výrobků můžeme setkávat i s tzv. nutričními či zdravotními tvrzeními. Co to vlastně je? Jak má s takovým tvrzením spotřebitel pracovat? Především je třeba přesně rozlišovat jejich význam.

I na kapra jednou dojde

14.12.2010 | Každý živočich má svůj život nějak omezený, leč ne každý sejde násilnou smrtí, jako je tomu u hospodářských zvířat. Zde však nelze používat lidských měřítek, či lidského uvažování.

Na Vánoce by ve Vaší lednici neměl chybět Birell. Vaše návštěvy to ocení.

14.12.2010 | Téměř polovina řidičů by při vánočních návštěvách chtěla pít nealkoholické pivo, vyplynulo z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos Tambor nejen mezi motoristy. Naopak nejméně je láká čaj, limonády a džusy. Ženy by se pak během svátků obecně rády vyhnuly sladkým syceným i nesyceným nápojům.

Kontrole biopotravin může spotřebitel důvěřovat

09.12.2010 | Biopotraviny nejsou podvod, přestože jejich kontrola není dokonalá. Potvrdili na panelové diskusi přední tuzemští odborníci. Produkce biopotravin na ekologických farmách prochází dostatečnou kontrolou a spotřebiteli zaručuje, že produkty se značkou bio skutečně splňují vyšší environmentální standard.

Jak poznat zkaženou rybu

09.12.2010 | Několik tipů k rozpoznání čerstvé ryby od zkažené prozradí tabulka senzorických projevů.

Na počátku i na konci je kuře

30.11.2010 | Namátkovými vyšetřeními obchodovaného drůbežího masa před časem orgány našeho veterinárního dozoru zjistily závady u zásilek drůbežího masa z Polska, v září i říjnu se několik zásilek, zhruba 5 tun vracelo zpět výrobci.

Na co si dát pozor při výběru vánočního kapra?

30.11.2010 | S nadcházejícími Vánocemi přichází doba, kdy se v ulicích začínají objevovat stánky prodejců vánočních kaprů. Při nákupu kapra na vánoční stůl bychom se měli držet několika základních doporučení, které nám vyjmenoval produkční rybář Ing. Pavel Míšek.

Vnitřnosti jsou zdravé lahůdky, ale musíte pro ně k řezníkovi

11.11.2010 | Když se řekne „dršťky“, každý Čech si nejspíš vybaví jediné jídlo, které se ze zvířecích žaludků dá uvařit – dršťkovou polévku. A ne každý má nejlepší vzpomínky, ať už vinou školních jídelen nebo přesolených polotovarů.

V ČR se devět z deseti piv prodá v ekologicky nejšetrnějších obalech

04.11.2010 | Český pivní trh patří k nejohleduplnějším na světě, co se týká druhů obalů a jejich šetrnosti k životnímu prostředí. Zhruba polovina veškerého piva se v ČR prodá v jednom z nejekologičtějších balení, tj. v sudech. Dalších cca 40 % piva putuje ke spotřebiteli ve vratných půllitrových láhvích, tedy balení obecně respektovaném jako ekologicky šetrné.

Cena cukru stoupla o dvě procenta na nové maximum za 30 let

04.11.2010 | Cena cukru na londýnské burze ICE dnes vzrostla o více než dvě procenta na nové maximum za 30 let. Cenu cukru podporuje oslabování kurzu dolaru po středečním uvolnění měnové politiky v USA a napjatá situace v globální nabídce této potravinářské komodity.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.