13.10.2023 | Nejvíce plýtvá potravinami generace Z, tedy lidé narození v letech 1996 až 2009, zjistili odborníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Proto chtějí v následujících třech letech zjistit, jak u této věkové skupiny plýtvání omezit. O princip udržitelnosti však příslušníci této generace zájem mají.
12.05.2023 | Po úspěchu pilotního projektu na prodejně v Revoluční ulici v Praze rozšiřuje PENNY od 12. května nabídku výhodného nákupu v aplikaci Nesnězeno na dalších šest prodejen v hlavním městě. Jako první obchodní řetězec s potravinami zapojený do tohoto projektu tak významně přispívá v boji proti plýtvání potravinami.
31.03.2023 | Česká společnost Analytics Data Factory, která je expertem na správu a využití firemních dat, představila nové revoluční řešení Food Save určené pro prodejny s rychloobrátkovým zbožím, typicky potravinami.
13.02.2023 | Spolu s prudce se zvyšující cenou potravin vyvstává i otázka, kolik jich spotřebitelé znehodnotí a jakou finanční hodnotu vyhozené potraviny mají. Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a spolkem Zachraň jídlo nyní sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech.
28.12.2022 | Plýtvání potravin je v poslední době velkým tématem. Přispíváme v potravinových sbírkách, dozvídáme se o činnosti potravinových bank a přemýšlíme, jak ještě pomoci. Mnohdy však netušíme, že spoustě plýtvání můžeme zabránit i doma, ve své kuchyni. Jak vykouzlit poklady ze zbytků?
27.12.2022 | Španělské restaurace budou muset povinně nabízet hostům možnost odnést si nesnědené jídlo s sebou domů v recyklovatelném obalu. Stanovuje to nový zákon zaměřený na boj s plýtváním potravinami, který schválila vláda, napsal list The Times. Od začátku ledna se navíc ve Španělsku začnou danit obaly na jedno použití, a prodejny proto chtějí motivovat zákazníky, aby si do obchodů nosili vlastní znovu použitelné obaly.
20.09.2022 | Plýtvání potravinami je v posledních letech čím dál častěji skloňované téma. I v dnešní době nakupujeme takové množství jídla, které nejsme schopni zkonzumovat, a tyto potraviny následně končí na skládce. Jak jsou na tom Češi doopravdy?
31.08.2022 | Vyhazujete až příliš často zkažené nebo prošlé potraviny? Může za tím stát jak špatné plánování nákupů, tak nevhodné skladování. Abyste omezili plýtvání na maximum, věnujte jedno odpoledne revizi lednice a domácí spíže. Díky správnému uspořádání získáte lepší přehled o uskladněných potravinách, které tak neskončí zbytečně v koši.
13.06.2022 | Restaurace a bary ve Španělsku budou muset povinně a bezplatně nabídnout zákazníkům balíčky s jídlem, které v podniku nezkonzumují a které mohou použít pro svá domácí zvířata. Ukládá to nový zákon, jehož smyslem je omezit plýtvání s potravinami.
02.05.2022 | I finančně nenáročné kampaně mohou vést ke snížení plýtvání potravinami. Lidé reagují na letáky, edukativní příspěvky na sociálních sítích, nálepky na popelnicích, čtou jednoduché informační brožurky. Naopak efekt dražších kampaní se v krátkodobém horizontu nedostavil.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.