17.02.2022 | Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!
02.02.2022 | Podle údajů Ministerstva zemědělství vyhodí každý člověk v České republice za rok průměrně 80 kg jídla. Je to sice opticky mnohem nižší číslo, než najdete na první pohled v různých statistikách ve spojení se státy jako jsou USA nebo Austrálie, ale je toto číslo přesné, co znamená po praktické stránce? Lze se dopočítat odpadu, když se v popelnicích nachází i potravinový odpad, který konzumovat nelze (slupky z citrusových plodů, kosti) nebo se jeho části likvidují na toaletách (např. staré polévky)? Můžeme s odpady nakládat ekologičtěji na úrovni domácností? A co restaurace?
08.11.2021 | Zužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku, teď se chtějí soustředit také na další druhy piva. Jedním z cílů je omezit plýtvání potravinami.
04.03.2021 | Téměř miliarda tun jídla, která představuje 17 procent veškerých potravin, které jdou do prodeje, se každoročně vyplýtvá. Uvádí to zpráva OSN, která byla dnes zveřejněna. Nejvíce plýtvají domácnosti. Kdyby toto jídlo naplnilo nákladní auta s nosností 40 tun, jejich řada by vedla sedmkrát okolo země.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.