Zaujalo nás

Ministerstvo zemědělství: Hledáme možnosti, jak podpořit potravináře

15.10.2020 | Zavření restaurací a školních jídelen bude mít dopad i na potravinářský průmysl. Například u masa by mohlo jít o ztráty tržeb až za 600 milionů korun za měsíc. ČTK to dnes po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Zavření škol = úbytek pracovních sil: Některé malé prodejny kvůli tomu zavírají

15.10.2020 | Na Vysočině řeší obchodníci problémy se zajištěním obsluhy některých prodejen kvůli zavření základních škol, které nařídila vláda kvůli šíření nemoci covid-19. Například v jedné prodejně COOP družstva HB v Chotěboři se zhruba 20 zaměstnanci chce zůstat doma kvůli hlídání dětí šest pracovnic.

Svaz: Uzavření hospod způsobí pivovarům škody za 750 milionů Kč

14.10.2020 | Uzavření gastronomických provozů na tři týdny způsobí pivovarům škody za 750 milionů Kč. ČTK to dnes sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Čepované pivo má totiž omezenou dobu trvanlivosti, pivovary musí proto omezovat jeho výrobu a v případě delšího uzavření provozoven budou řešit jeho expiraci.

Bramborová cesta: Od pohanské rostliny na vrchol gastronomie

13.10.2020 | Zatímco v Peru byly brambory výjimečnou plodinou, jejíž božstva byla hojně uctívána, do Evropy si cestičku musely prošlapat. Původní nedůvěru, kdy byla jejich výsadba, coby okrasné rostliny povolena jen na periferii zahrad přilehlých ke klášterům, ale vystřídala až hysterická oslava, kterou dokonce šířili i takzvaní bramboroví kazatelé. A podobnou „horskou dráhu“ si vyzkoušely i v 21. století. Z jídla chudých pronikly do vysoké gastronomie ve formě pálivého wasabi pyré, slaných quichů nebo třeba bramborového tartare.

Zpátky k zapomenutým plodinám. Pohanka vás překvapí

13.10.2020 | Archeologické nálezy dokládají, že tato obilovina byla známa už před 2500 lety a jejím původním domovem byly zřejmě Himaláje. U nás se začala pěstovat ve 12. století, v 16. století pak dosáhla velké obliby. Název pohanka pravděpodobně vznikl díky “pohanským“ Tatarům, kteří si ji do Evropy přivezli v rámci svých výbojů.

Víte, za co vděčíme tomuto muži?

13.10.2020 | V roce 1991 Stanislav Bernard vydražil s kamarády místní pivovar v Humpolci a o devět let později se stal českou pivovarskou osobností století. Vybudoval totiž ze skomírajícího podniku s tradicí až z roku 1597 úspěšnou firmu, která je mimo jiné symbolem kvalitního, neotřelého marketinku. Také spoluzakládal Nadační fond proti korupci a získal několik dalších podnikatelských ocenění.

Kolik letos zaplatíme za vánočního kapříka?

12.10.2020 | Rybářství Třeboň doporučuje velkoobchodním odběratelům koncovou cenu při vánočním prodeji u stánků kolem 100 korun za kilogram kapra výběrového. Ceny kaprů na vánočním trhu se budou lišit podle krajů.

Výzkum chování spotřebitelské veřejnosti: Potravinami plýtváme méně, než se píše

12.10.2020 | Jednou z mnoha ne úplně šťastných interpretací výsledků výzkumu chování spotřebitelské veřejnosti se stala nedávno teze, podle které v ČR „potravinami plýtváme více, než si myslíme“. Ve skutečnosti ale dokazují výsledky šetření, které zpracovala a prezentovala brněnská Mendelova univerzita (MENDELU) v porovnání s dostupnými daty ze zahraničí až překvapivě lichotivá data.

Propad produkce piva pokračuje...a bude hůř

09.10.2020 | Vládní opatření uzavírající restaurace a hospody v 20:00 jsou další ranou zvláště pro malé a střední pivovary. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Jak se nyní pivovary zachovají, zda například nehrozí další vylévání piva, svaz u svých členů nyní zjišťuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.