19.11.2020 | Tři čtvrtiny Čechů nezajímá, jak a v čem jsou zabalené potraviny, které kupují. Prioritou při výběru jídla a pití je pro ně cena a složení výrobku. Lidé, kteří se o problematiku potravinových obalů zajímají, se v obchodech vyhýbají především plastu a hliníku. Potraviny bez obalu nakupuje přibližně šestina lidí, vyplývá z dnes zveřejněných výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
19.11.2020 | Klecové chovy nosnic budou muset být od roku 2027 v Česku zrušeny, pokuty za týrání zvířat se zvýší a drezura některých zvířat v cirkusech bude zakázána. Změny přináší novela o ochraně zvířat proti týrání, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom nyní informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.
18.11.2020 | Albánka Vitore Lufiová pálí vzadu na zahradě raki už 40 let. Tradiční pálence jsou přisuzovány všemožné prospěšné účinky a zejména to, že v tomto roce pandemie zvyšuje morálku. Píše to agentura AFP.
18.11.2020 | Plzeňský Prazdroj zatím ani v době výrazně snížené poptávky po pivě nepropouštěl. ČTK to řekl mluvčí největšího českého pivovaru Zdeněk Kovář. Poptávka po pivu klesla kvůli pandemii koronaviru. Na jaře i teď na podzim zřídil podnik interní burzu práce, kdy zaměstnanci méně vytížených oddělení dočasně pomáhají v jiných provozech firmy.
16.11.2020 | Méně dokonalou, tedy "ošklivou" zeleninu či ovoce by si u prodejců vybralo 18 procent dotázaných. Svou volbu odůvodnili především tím, že na vzhledu potravin nezáleží a že nedokonalost znamená přirozenost, tedy že nejsou například chemicky ošetřené.
16.11.2020 | Veterináři spolu s celníky odhalili v jihočeském Suchdole nad Lužnicí dodávku, ve které přepravoval cizinec v nevhodných podmínkách zhruba 200 kilogramů potravin z pražské vietnamské tržnice SAPA. Řidič neměl k potravinám žádné doklady o jejich původu. Nyní přepravci hrozí pokuta až 50 milionů korun, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.
13.11.2020 | Vyplývá to z projektu na kterém spolupracovalo Technologické centrum (TC) Akademie věd ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a iniciativa Zachraň jídlo. Výzkum trval dva roky, výsledky a tipy jak plýtvání snížit shrnuje brožura a motivační plakát pro restaurace.
12.11.2020 | Český svaz pivovarů a sladoven dohromady s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) chce sjednotit hygienická pravidla v restauracích a umožnit tím jejich dřívější otevření. Připravují proto osvětovou kampaň s cílem, aby restaurace i jejich návštěvníci dodržovali všechny hygienické zásady jako například nošení roušek při pohybu mezi stoly.
12.11.2020 | Veni, vidi, vici! Zhruba tak by se dalo shrnout působení moravského B\V vinařství na 12. ročníku soutěže Hong Kong International Wine & Spirit Competition. B\V vinařství bylo na soutěži jediným reprezentantem České republiky, přesto přiváží fantastické výsledky v podobě 12 stříbrných a 18 bronzových medailí .
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.