20.05.2015 Redakce
Jak správně sbírat a zpracovávat květy bezu?
Květen je ideálním obdobím pro sběr léčivých bylinek. Vypravit se tak můžeme pro bezový květ, který lze připravit na slano (obalený a usmažený například jako květák) nebo na sladko (pokrm obalený v těstíčku a osmažený se nazývá kosmatice). Z květů, které trháme nejlépe za sucha a před úplným rozvinutím, lze vyrobit i léčivý sirup, víno nebo domácí limonádu. Sušený se používá k výrobě čaje jako pomocník při léčbě nachlazení, trávicích potíží, dny a revmatizmu. Pro jeho léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku bezu jako svatební dar.
14.08.2024 | Steak je jedním z nejčastěji zneužívaných pojmů v gastronomii. Ačkoliv většina lidí si pod tímto termínem představí plátek hovězího masa, realita je často jiná. Označení steak se totiž stále častěji používá pro různé druhy potravin – od kuřecího a vepřového masa až po ryby.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.