20.05.2015 Redakce
Jak správně sbírat a zpracovávat květy bezu?
Květen je ideálním obdobím pro sběr léčivých bylinek. Vypravit se tak můžeme pro bezový květ, který lze připravit na slano (obalený a usmažený například jako květák) nebo na sladko (pokrm obalený v těstíčku a osmažený se nazývá kosmatice). Z květů, které trháme nejlépe za sucha a před úplným rozvinutím, lze vyrobit i léčivý sirup, víno nebo domácí limonádu. Sušený se používá k výrobě čaje jako pomocník při léčbě nachlazení, trávicích potíží, dny a revmatizmu. Pro jeho léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku bezu jako svatební dar.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.