11.07.2019 Jana Čiháková
Brambora, naše národní zemědělská plodina, je neuvěřitelně univerzální a je nedílnou součástí českého jídelníčku. Konzumace brambor je zdraví prospěšná, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Těch obsahuje tolik, že předčí i banány, zelí či ořechy. Podle doby sklizně můžete v České republice koupit domácí konzumní brambory rané a pozdní. Sklizeň domácích raných brambor právě začala.
Rané brambory nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a na našem trhu jsou obvykle od začátku června do poloviny července. Mají úžasnou chuť a vůni. Obsahují ale méně sušiny, takže se příliš nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat – užijte si je čerstvé. Pro skladování jsou vhodné pozdní konzumní brambory, které vydrží nejdéle v temné, chladné místnosti s teplotou okolo 2– 5 °C.
Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Ale pozor! Není brambora, jako brambora. Podle odrůd a vlastností po sklizni se pak brambory dělí dál na varné typy A (salátové), B (přílohové), C (pro přípravu kaší a těst). Nikde jinde na světě se s označením a dělením brambor do skupin nesetkáte. I přes to, že existují pouze tři varné skupiny, lidé si je často pletou. Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření.
Pokud chcete, aby si brambory po uvaření udržely svůj tvar (třeba do salátu), začněte vždy s bramborami ve studené vodě, kterou postupně přivedete k varu. Struktura brambor se totiž při teplotách okolo 60 °C zpevňuje. Pro přípravu kaší je pak lepší vložit brambory do již vroucí vody.
16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.