Chutě a vůně Korsiky

Chutě a vůně Korsiky

13.03.2014 Šárka Škachová

Pochutnejte si na kaštanovém koláči nebo omeletě po korsicku!

Divočák po korsicku – Civet de sanglier

 Doba přípravy: 24 hodin naložení + 120 minut tepelná úprava, pro 5 osob

civet

 Ingredience: 1 000 g kančího masa (plec nebo kýta), 750 ml červeného vína, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 3 mrkve, 3 bobkové listy, 3 snítky tymiánu, 2 kuličky jalovce, 3 lžíce vepřového sádla, 3 lžíce koňaku nebo brandy, 100 g slaniny, 1 lžíce medu, ½ lžičky strouhané citronové kůry, sůl, pepř, 2 lžíce kaštanové mouky nebo 2 lžíce strouhaného chleba, 1 lžíce strouhané hořké čokolády

Postup: Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Ty naskládáme do kameninové misky, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, kostičky mrkve a bylinky. Zalijeme vínem a necháme do druhého dne marinovat. Maso vyjmeme z marinády, dobře osušíme a na rozehřátém sádle orestujeme ze všech stran. Zalijeme koňakem a maso krátce flambujeme. Osolíme, opepříme, přidáme kostky slaniny a lžičku medu. Po krátkém zarestování přelijeme marinádou i s kořením a ochutíme citronovou kůrou. Maso dusíme v troubě pod poklicí 2 hodiny (i déle). Omáčku zahustíme strouhaným pečivem nebo opraženou moukou a omáčku provaříme. V omáčce rozpustíme strouhanou čokoládu. Jako příloha je vhodná polentová kaše, opečené brambory, noky nebo těstoviny.

 

Omeleta s brocciu – Omelette au brocciu

 Doba přípravy: 10 minut, pro 2 osoby

 omeleta

Ingredience: 5 vajec, 50 g másla, 100 g sýru brocciu, 2 lžičky planikového medu, hrst mátových lístků, 2 plátky slaniny, 6 plátků z mladé cuketky, sůl, pepř, černé olivy, olivový olej

Postup: Máslo rozpustíme v pánvi a krátce opečeme slaninové plátky s cuketou. Do pánve vyklepneme čerstvá vejce a ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Na vejce přidáme rozdrobený čerstvý sýr brocciu, posypeme lístky máty, popřípadě jinými bylinkami a pokapeme medem. Omeletu pečeme tak dlouho, dokud žloutky vajec nezatuhnou a sýr se nezačne rozpouštět. Na talíři vaječnou omeletu obložíme několika černými olivami a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s pečivem, např. s kaštanovým korsickým chlebem.

 

Kaštanový koláč s ořechy – Gâteau de châtaigne avec des noix

 Doba přípravy: 60 minut, pro 6 osob

 kolac

Ingredience: 300 g kaštanové mouky, špetka soli, 500 ml vody, 2 lžíce kaštanového likéru, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa nebo strouhané hořké čokolády, 3 lžíce drcených lískových oříšků, máslo a trochu mouky na vymazání pečicí koláčové formy

Postup: Kaštanovou mouku smícháme se špetkou soli, vodou, kaštanovým likérem a medem. Těsto dobře rozmícháme a vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch koláče posypeme kakaem nebo nastrouhanou čokoládou a přidáme ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40-45 minut.

 


Mohlo by vás zajímat

Bruselské vafle

25.08.2015 | Typickou belgickou pochoutku si můžete snadno vyčarovat i doma.

Bavorský bramborový salát s podbělem

25.05.2015 | Objev bramborového salátu bez majonézy byl po pádu železné opony kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení.

Churros, sladký pozdrav z Mexika

15.09.2015 | Smažené kousky těsta se skořicí namáčená v čokoládě. Co může být lepšího?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.