Co byste měli vědět o hlívě ústřičné

Co byste měli vědět o hlívě ústřičné

21.08.2012 Ing. Jana Poděbradská

Neskutečná síla hlívy ústřičné byla relativně dlouho neznámá. O rozvoj pěstování tohoto zázraku se nejvíce zasloužila RNDr. Ginterová z Bratislavy. Právě ona upozornila na její blahodárné účinky, které jsou srovnatelné s již dobře známou houbou šii-take.

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) pochází z Číny a je hojně rozšířená téměř po celém světě. Sama o sobě je to nenápadná dřevokazná houba, která parazituje na některých dřevinách. Nejčastěji roste od konce srpna do začátku května. Patří do hub hlívovitých a označení ústřičná má dle zbarvení svého klobouku, který připomíná určitý odstín zbarvení ústřic.  Má nasládlou chuť a intenzivní vůni. Zajímavostí je také to, že je masožravá.

Zázračná houba

Hlíva roste na stromech a právě spojení se stromem bývá často zdůvodňováno jako jedna z příčin obsahu tolika zdraví prospěšných látek. Nejcennější jsou látky zvané glukany, které mají na lidské zdraví více než příznivé účinky. Vlivem glukanů dochází ke zvýšení čistící schopnosti buněk podporující obranyschopnost organismu, a tím k podpoře přirozeného odstraňování nežádoucích látek z těla. Glukany urychlují jakoukoliv léčbu a násobí účinky jednotlivých léčebných metod.  1,3 d-glukan patří mezi polysacharidy, do polysacharidů patří také z obsažených látek chitin a chitosan, které pozitivně ovlivňují snižování hladiny cholesterolu a kyseliny močové.

Hlíva dále obsahuje vitaminy skupiny B, D, C a K. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme nalézt železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jod a bor. Rovněž obsahuje aminokyseliny, steroly, proteiny a cukry.

hliva

Při jakých potížích hlíva ústřičná pomáhá?

- upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi 
- čistí krevní a mízní řečiště 
- snižuje hladinu cukru a obnovuje funkčnost buněk slinivky 
- léčí kloubová onemocnění 
- pomáhá alergikům a astmatikům 
- zlepšuje metabolismus a peristaltiku střev 
- potlačuje tvorbu hemoroidů 
- odstraňuje bradavice virového původu 
- léčí ekzémy 
- pomáhá při zánětech 

Vyplatí se nám hlívu pěstovat doma? Odborníci tvrdí, že ano. Celková investice na potřeby k pěstování je velmi nízká a již první sklizeň by nám měla uhradit všechny náklady.

V jaké formě je pro nás nejlepší? Aby hlíva ústřičná zabrala opravdu dokonale, doporučuje se její pravidelná konzumace. V lékárnách a obchodech se zdravou výživou najdete hlívu sušenou, namletou v tobolkách, prodávají se i výtažky z hlívy nebo izolované glukany. Nicméně je dobré brát ohled na to, aby balení neobsahovalo nezdravé přísady a chemikálie.

Nejlepší je však hlíva čerstvá, není totiž jen elixírem mládí, ale je i výtečnou delikatesou, díky níž se z obyčejného pokrmu může stát gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.
Hlíva ústřičná je opravdu všestranně využitelná, lze z ní připravit znamenitou dršťkovou nebo jí můžeme přidat do omáček, rizota či salátu. Z klobouků jsou velmi chutné řízky.

RECEPTY:

polevka

Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková

Ingredience: 500 g hlívy ústřičné, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, ½ lžičky pepře, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky papriky, sůl

Příprava: Na rozpáleném oleji necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno. Potom k ní přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu a orestujeme. Zalijeme vodou a přisypeme papriku. Povaříme do změknutí. Polévku osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek i majoránku a promícháme. Nakonec vmícháme jíšku připravenou z mouky a oleje a necháme provařit.

rizek

Hlíva jako řízek

Ingredience:  400 g hlívy ústřičné, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 2 vejce, olej na smažení

Příprava: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme námi zvolených kořením a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran.


Mohlo by vás zajímat

Zhubnete odkyselením?

31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?

Na pivo jednou týdne? Ideální!

18.08.2014 | Chození na pivo je důležité pro udržování sociálních vazeb, tvrdí muži. Co na to ženy?

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.