Co je zdravé, není dobré?

Co je zdravé, není dobré?

20.05.2013 Eva Černohorská

Obezita – nezvaná návštěva, která se zabydlela v řadě domácností. Přicházela většinou jako mírná nadváha, ale ráda se nechávala hostit a nepohrdla ničím, ať to bylo pěkné propečené maso, nebo větrník. Jak se této nezvané návštěvy zbavit?

Obezita patří k chorobám, které se naštěstí dají v řadě případů vyřešit dietním omezením, doprovázeným pohybovou aktivitou. V pokročilých stádiích přichází na řadu pomoc farmakologická (antiobezitika). V krajních případech není výjimkou ani chirurgická léčba. Správnou prevencí a dodržováním zásad zdravé výživy se mnohdy dokážeme vysoké obezitě vyhnout a případně se přebytečných kil navíc zbavit.

obezita

Základní dietní opatření

Tento základ by se mohl brát jako odrazový můstek při změně životního stylu. Netýká se jenom pacientů s obezitou, stejně dobře se uplatní už při nadváze nebo u těch, kteří se chtějí hrozby nabývající hmotnosti vyvarovat.

Pro začátek je důležité nastolit pravidelnost. Strava minimálně pětkrát denně musí být samozřejmostí, samozřejmě se nesmíte do jídla nutit. Následuje správné rozdělení energie během dne, aby tělo nestrádalo. Zapomínat by se nemělo na snídani, která tvoří pomyslný start. Dalším bodem je omezení tuků a solí ve stravě a výběr vhodných potravin.

obezita2

Jaké vybírat potraviny?

Nápoje

Vhodné jsou bylinkové čaje, neslazené minerální vody nebo čistá voda, pokud dostatečně kvalitní. Vyhýbejte se limonádám, mléčným nápojům s vysokým obsahem sacharidů nebo přeslazeným džusům. Pokud neodoláte, je vhodné si kupované džusy ředit vodou.

Maso

Dávejte přednost drůbežímu masu, kuřecímu a krůtímu. Nemusíte se zříkat ani hovězího a vepřového, pokud je libové. Nezapomínejte na ryby, vyskytnou-li se na talíři alespoň dvakrát týdně. Nevhodné jsou vnitřnosti, tučné kachní a husí maso nebo uzeniny. U šunky stojí za povšimnutí množství masa, vybíráme kvalitní, vysokoprocentní druhy. Salámy je vhodné omezit.

obezita4

Mléčné výrobky

Doporučovány jsou nízkotučné a polotučné produkty. Tvaroh je výbornou surovinou do pomazánek a dezertů. Dodá potřebné bílkoviny a zároveň zasytí. Mezi jogurty hledejte kvalitní druhy bez velké dávky sacharidů, vhodnější jsou bílé jogurty, které si můžete ochutit čerstvým ovocem. Další službu jogurt prokáže v zeleninových salátech, kde nahradí vodovou zálivku, nebo jako náhrada tučné majonézy a zakysané smetany. Přidáním koření vykouzlíte lákavou přílohu k masu a pečené zelenině.

Ovoce

Příjem sladkých plodů není dramaticky omezen, přestože obsahují velké množství cukrů. Sníte-li maximálně dvě porce za den, nemusíte se jich obávat. Omezení se týká výrobků z ovoce, různé přesnídávky, nápoje a kompoty jsou často doslazovány a pro dietu jsou tedy nevhodné.

Zelenina

Nesmí na talíři chybět. Dopřejte si ji každý den, samostatně, či jako přílohu k hlavnímu jídlu. Čím méně je tepelně upravená, tím lépe. Pro zachování přínosných vitaminů a minerálů je důležitá co nejkratší a nejšetrnější tepelná úprava. Dávejte přednost vaření v páře před vařením ve vodě.

obezita3

Polévky

Milujete-li polévky, nemusíte se jich zříkat. Ovšem pozor, sníte-li hustou polévku a potom hlavní chod, mnohdy přijmete dvojnásobné množství energie. Dávejte přednost zeleninovým a masovým vývarům, nebo moukou a smetanou nezahuštěným polévkám. Polévky obohacené o uzeninu nejsou pravou volbou.

Přílohy

Těstoviny, brambory ani rýže nejsou překážkou. Opatrnost je na místě v případě knedlíků, kroket a hranolek. Nechcete-li se ošidit o knedlíky ke svíčkové omáčce, zkuste snížit počet knedlíků, nebo ještě lépe, zkuste klasický knedlík nahradit knedlíkem celozrnným. Díky celozrnné mouce vás zasytí menší množství kusů.

Moučníky

Řada pacientů s obezitou ráda hřeší a dopřává si cukrovinky, dorty a jiné dobroty bohaté na cukry a tuky. Zkuste sladké kalorické bomby nahradit méně tučnou variantou. Smetanové nanuky za vodové, kynuté buchty za lehčí piškotové koláče, smetanové a máslové krémy za lehčí pudingové a mléčné čokolády za vysokoprocentní hořké. Díky hořké chuti vám stačí malý kousek a nepřijmete takové množství energie jako s jinou čokoládovou pochoutkou.


Mohlo by vás zajímat

10 největších mýtů o pečivu

24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?

Roman Štolpa: Na teplou večeři mě ženy neutáhnou

08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.