Co musíte vědět o pohance

Co musíte vědět o pohance

26.09.2012 Ing. Jana Poděbradská

Pohanka sice nepatří mezi typické obiloviny, ale zato patří k potravinám přímo nabitým zdravím. V dnešní době se na ni však neprávem zapomíná. Přitom kolem 16. století u nás byla považována za nejoblíbenější potravinu.

Pravlastí pohanky jsou prý Himaláje. Do Evropy se pak dostala až díky mongolským kočovníkům a tatarským nájezdníkům. U nás se objevila ve 12. století. Obsahuje 18 různých aminokyselin a ceněna je především pro vysoký obsah lysinu, jelikož je velice důležitý v prevenci proti herpetickým virům (původcům oparů).  V porovnání s ostatními obilninami obsahuje lysinu až 3-4krát více. Dále obsahuje zinek, měď,selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů pak vitaminy skupiby B,  vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamín C a E.

 

Pohanka je vyzdvihována pro vysoký obsah rutinu, označovaný jako vitamin P. Je to látka, která zpevňuje cévní stěny, pomáhá zamezovat tvorbě krevních sraženin a zvyšuje pružnost krevních kapilár. Velmi důležitým vitaminem je také cholin, který regeneruje jaterní buňky, a proto je doporučován k detoxikaci celého organizmu a to i v době těhotenství.
Pohanka je výborným zdrojem vícenenasycených mastných kyselin, především esenciální kyseliny linolové (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze. 

pohanka2

Pohanka je zcela bez lepku, takže si ji mohou dopřát i celiatici. Pohanku dnes už můžeme koupit zcela běžně nejen v bioobchodech, ale také ve větších supermarketech. V kuchyni ji můžeme upravovat podobně jako rýži. Připravují se z ní různé přílohy, pomazánky, kaše, polévky a karbanátky. Jednou z jejich předností je krátká doba varu.

Jak ji správně připravit?

Před kuchyňskou úpravou se doporučuje pohanku  opražit, aby ztratila trpkost a současně získala jemnou oříškovou chuť.

Suroviny

200 g pohanky

5 lžic másla nebo oleje

600 ml vody

sůl

Postup

Na rozpuštěném tuku za stálého míchání pohanku opražíme. Až trochu ztmavne, přidáme vodu a špetku soli. Dále vaříme na mírném ohni asi čtvrt hodiny. Potom hrnec odkryjeme a necháme odpařit přebytečnou vodu. Pohanka většinou jemně popraská a mírně nabobtná.


Mohlo by vás zajímat

Nejdřív knedlík, potom svatba

13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Jak poznat dobrý burčák?

22.09.2014 | Tento kalný nápoj se stává terčem falešných prodejců a dokázat vybrat z rostoucí nabídky je stále obtížnější. Jak tedy na to?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.