24.04.2013 Ing. Jana Poděbradská
Až do dvacátého května je ideální čas vyrazit na kopřivy. Proč a kam se na ně vydat?
Kopřivu mnoho z nás považuje za plevel, který jen hyzdí naše okolí. Tato žahavka je však doslova nabyta léčivými látkami. Sílu kopřivy znali již ve starém Řecku, kdy ji doporučovali proslulí lékaři.
K léčbě se používají především listy a kořeny dvou jejich odrůd a to kopřivy dvoudomé, která může dorůst výšky až dvou metrů a kopřivy žahavky vysoké minimálně 60 cm. Další rozdíl mezi nimi je ten, že kopřiva dvoudomá je řazena mezi trvalky a kopřiva žahavka je pouze jednoroční rostlina.
Také se vám jistě někdy stalo, že po kontaktu s kopřivou jste necítili skoro nic a jindy vám vyrazily pupeny, které neskutečně pálily. Síla „popálení“ je ovlivněn především dobou, kdy jste měli tu čest se s paní žahavkou potkat. Nejžahavější jsou totiž kopřivy od července do konce října. Kopřiva však není cenná jen díky léčivým účinkům, ale taktéž ji můžeme považovat za spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.
Jestliže přemýšlíte, kdy bude nejlepší si kopřivy nasbírat či nasušit, je doporučováno na ně vyrazit nejpozději do 20. května, jelikož poté již rostliny obsahují hodně dusičnanů. Jestliže však toto datum propásnete, nevězte hlavu, další variantou jsou mladé výhonky kopřiv, které můžete nasbírat obvykle až do konce září.
Užívat se mohou listy čerstvě utržené, ale abychom si jejich sílu mohli dopřát i v zimních měsících, je vhodné si je nasušit. Vhodné je sušit ve stinných vzdušných místech nebo uměle. Teplota by neměla překročit 60°C a rovněž je důležité sušit rychle, abychom si kopřivy zachovaly zelenou barvu.
Listy kopřivy obsahují vitaminy B2, C a K, dále kyselinu mravenčí, kyselinu askorbovou, kyselinu pantotenovou, karotenoidy, histamin, chlorofyl, xantofyl, glykosid urcitrín, třísloviny a v žahavých chlupech nalezneme pryskyřičný sekret.
Výborné jsou především při chudokrevnosti a jiných chorobách krve, jelikož čistí krev a obsahují hodně železa. Také jsou doporučovány při nedostatku mateřského mléka, při zácpě, bolestech hlavy a při potížím s ledvinami. Kopřiva je však vhodná i při ekzémech či vyrážkách, jelikož zmírňuje zánět. Dále působí mírně močopudně, díky čemuž je účinná při nadbytku tekutin v organismu. Takže nám výborně pomůže při infekci močových cest či potížích s prostatou.
Ocení ji zajisté i alergici, jelikož dokáže zmínit sennou rýmu. Dále snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá při virových či bakteriálních onemocněních. V tomto období bychom kopřivy mohli využít i pro detoxikační či redukční kůru, jelikož jsou skvělým pomocníkem pro „spálení“ nějakého toho nechtěného kila.
V lidovém léčitelství se doporučuje šlehání kopřivami proti revmatismu. Listy a kořeny jsou doporučovány také proti šedivění, lupům a vypadávání vlasů ve formě čistého odvaru na vnitřní užití nebo v kombinaci s octem na omývání či masírování. Vyluhované rostliny v olivovém oleji jsou zase vhodné na léčbu ran a popálenin.
Nežahavý čaj
Použít můžeme čerstvé i sušené listy, které zalijeme vroucí vodou. Kopřivy necháme 15 minut vylouhovat a podáváme.
Což takhle dát si špenát?
Pro jeho přípravu jsou nejlepší mladé výhonky, které provaříme a dochutíme stejných způsobem jako známý klasický špenát. Další z možností je také přidávání kopřiv do nádivek nebo jimi zkuste dochutit i pizzu.
Nic se nemá přehánět
\stejně jako u každé jiné bylinky platí, že se kopřiva nesmí užívat dlouhodobě nebo je nutné dělat mezi pitím kopřivového čaje pauzy.
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.