DÁTE SI CIZRNU? REGULUJE TLAK A ZABRAŇUJE UKLÁDÁNÍ TUKŮ

DÁTE SI CIZRNU? REGULUJE TLAK A ZABRAŇUJE UKLÁDÁNÍ TUKŮ

01.03.2022 Jana Čiháková

Poklad dálného východu je starší než vynález písma i než základy prvních pyramid v Gíze. Poznatků o využívání cizrny sice není mnoho, z dochovaných pramenů o životě starověkých civilizací, je však patrné, že platila za zázračný elixír života. Byla to totiž právě cizrna, patrně připravována již v té době ve formě jakési kaše, díky čemu přežívali poutníci dlouhá tažení pouští. Dnes už víme, že za její prospěšností pro lidské tělo nestojí ochranná ruka bohů, ale její unikátní složení.

Nenápadné plody připomínající miniaturní měšce se řadí do kategorie luštěnin. Svým potenciálem se jim však žádná jiná luštěnina nemůže přiblížit. Cizrna, nebo též římský hrách, disponuje celou škálou zdraví prospěšných látek.

KOKTEJL PLNÝ ZDRAVÍ

V jejím složení nechybějí esenciální aminokyseliny, z nichž je významný například lysin, isoleucin nebo tryptofan. Díky nim se ve svalech zvyšuje syntéza bílkovin, tyto látky též působí proti jejich rozkladu. Důležitou vlastností je stabilizace krevního cukru. Lysin navíc platí za bodyguarda kardiovaskulárního systému, ochraňuje stěny cév, zabraňuje usazování cholesterolu, stabilizuje též krevní tlak. Tryptofan má tu výhodu, že se za působení pyridoxinu (vitamínu B6) v mozku přemění na tryptofan, velmi důležitý hormon, který ovládá psychickou pohodu jedince. Jako transportní jednotka nervových vzruchů je odpovědný za odolnost proti stresu a úzkosti.

PROTI UKLÁDÁNÍ TUKŮ

Kromě toho se v cizrně také nacházejí prospěšné nenasycené mastné kyseliny, zvlášť kyselina linolová (omega 6), kromě toho, že chrání imunitní systém a má antioxidační účinky, dokáže podporovat vyplavování tuků z těla a zamezovat jejich ukládání okolo orgánů. Z vitamínů v cizrně najdete plnou „béčkovou“ škálu, která se podílí na desítkách tělesných funkcí, včetně těch metabolických. Obsaženým vápníkem, hořčíkem, fosforem, draslíkem a zinkem se cizrna stává prostředkem, který přispívá ke stavbě svalové tkáně, podporuje látkovou výměnu, vytvrzuje kosti a pohání důležité enzymatické funkce.

SVATÁ TROJICE

Cizrna je též hodnotná svým podílem vlákniny, velmi kvalitních bílkovin a komplexních sacharidů. V jejích 100 gramech najdete k devíti gramům vlákniny a bílkovin. Zároveň má silný sytící účinek a super nízký glykemický index (33). Škrob z cizrny se rozkládá i několik hodin, v něm obsažená glukóza pak pro tělo představuje skvělý zdroj energie, který tělo využívá extrémně dlouhou dobu. V tomto důsledku je regulováno vyplavováni ghrelinu, hormonu, které je zodpovědný za pocity hladu. K jeho eliminaci významně přispívá i obsažená vláknina, ta totiž v žaludku nabývá, tím přispívá k pocitu plnosti. To ale není její jediná úloha. Vláknina zároveň harmonizuje trávení a podporuje odvádění toxických látek z těla. Dále je prospěšná také k udržení optimální hladiny pH ve střevech, které je zásadní pro růst příznivých bakterií a příznivě se tak podílí na zvýšení imunity. V neposlední řadě má vláknina obsažená v cizrně příznivý vliv na zdraví srdce a cév.

ŠIROKÁ PALETA CHUTÍ

Přestože se cizrna těmito vlastnostmi jeví jako ideální luštěnina, patří k těm méně oblíbeným. Svůj podíl viny na tom má především fakt, že spotřebitelé si pod pojmem cizrna představí jen hummus nebo falafel, které navíc neví, s čím a jak zkombinovat, aby docílili skutečně chutného pokrmu. A to jde přitom o potravinu nekonečných možností.

Základem každé práce s cizrnou je její předpříprava. Cizrnu je totiž nutné nechat přes noc namáčet a poté ji dobře uvařit. Pokud máte tlakový hrnec, bude stačit cca 40 minut, budete-li ji dělat klasicky na plotně, počítejte, že se vaří do měkka 2,5 hodiny.

TIPY PRO ZDRAVÍ

Rychlovky a sendviče

Úplně nejjednodušší je cizrnu upražit. Stačí ji marinovat ve směsi soli, pepře, uzené papriky a oleje a poté ji na 180 stupňů po dobu 25 minut péct v troubě. Získáte křupavou dobrotu, která přijde vhod místo nezdravých pochutin, ale využijete ji i jako křupavou složku čerstvých salátů.

 

Cizrna je také skvělým základem pomazánek. Její výrazná oříškovo kaštanová chuť nepotřebuje nic víc, než tvaroh a například jemně pokrájená sušená rajčata či olivy. Naprostou klasikou je však hummus, pomazánka, která se neobejde bez do hladka vymixované cizrny, olivového oleje, koriandru, tahini pasty a citronu.

 

Hummus využijete i jako základ do wrapů, stačí potřít tortillu, přidat grilovaný halloumi sýr, avokádo a špenátové listy. A skvělé je nanést vrstvu hummusu i na pečené plátky pitta chleba, přidat granátové jablko nebo fíky a zakápnout medem.

 

Hlavní jídla

Pokud chcete vydatný, ale svěží oběd, zkuste Buddha Bowl, na talíř si naservírujte hummus, quinou, pečenou cizrnu, okurky, nakládané olivy, rajčata. Naprostou delikatesou je cizrnová polévka, můžete ji připravit se smetanou, ale skvělá je i s kokosovým mlékem a kari. Cizrna může být i skvělou přílohou k dýňovému kari, můžete s ní připravit i lehký zeleninový salát s ořechy a brusinkami nebo s okurkou a chilli, jemně rozmačkaná a vytvarovaná do placiček jde obalit a usmažit.

Protože má cizrna jemně oříškovou chuť, lze ji připravit i na sladko. Můžete zkusit rychlý kakaový dortík (400 g, 3 vejce, 90 g medu, 50 g kakaa, ½ balíčku prášku do pečiva – péct na 180 stupňů po dobu 30 minut) a potřít jej krémem z mascarpone nebo cizrnové placky s javorovým sirupem. A to je jen tisícina namátkou vybraných receptů, které jdou s cizrnou připravit. Zkuste jí dát šanci, dost možná jí přijdete na chuť.


Mohlo by vás zajímat

TMAVÉ PEČIVO S VYŠŠÍM NUTRIČNÍM PŘÍNOSEM? POZOR, NĚKTERÉ JE JEN OBARVENÉ KARAMELEM

16.08.2024 | Pečivo představuje základní složku stravy pro široké spektrum populace, a proto je zásadní porozumět jeho kvalitativním rozdílům. V poslední době se mnoho spotřebitelů přiklání k tmavému pečivu s přesvědčením, že je nutričně výhodnější ve srovnání s tradičním bílým pečivem. Tato domněnka však není vždy podložena fakty, a proto je nezbytné pečlivě analyzovat složení pečiva.

Pesto není jen směsí zdravých bylinek: Nyní po jeho konzumaci skončilo v nemocnici pět osob

12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.