08.02.2011 Tomáš Miškovský
Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je poměrně snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.
O století později to byli pravděpodobně Janované, kteří přivezli pastu do Toskánska a Ligurie. V sedmnáctém století byla v Itálii zahájena průmyslová výroba těstovin, které se tak rázem staly dostupnými pro všechny vrstvy obyvatelstva a jejich obliba rychle vzrostla. Začátkem devatenáctého století se pasta rozšířila po Evropě a cestu do Ameriky si těstoviny našly spolu s přistěhovalci.
Základní složkou těstovin bývá nejčastěji pšeničná mouka. V obchodech běžně nalezneme také těstoviny s obsahem mouky žitné, pohankové, rýžové, kukuřičné nebo špaldové. Dalším běžným druhem těstovin jsou těstoviny semolinové, které jsou vyrobeny pouze z krupice a neobsahují vejce. Jejich předností je, že se nelepí a nerozvařují se. Jak napovídá název, bezvaječné těstoviny nezahrnují vejce. Kolik vajec mají ale obsahovat vaječné těstoviny? Vaječnými lze nazvat těstoviny, při jejichž výrobě byla použita slepičí vejce v množství alespoň dvě vejce na kilogram mouky. Není přitom rozhodující, zda byla použita vejce čerstvá nebo sušená. Kvůli možnému zdroji Salmonely se musí k výrobě používat jen tepelně ošetřená vejce.
Také často váháte nad jídelním lístkem v pizzerii a snažíte se odhadnout, jaký tvar těstovin Vám donesou? Bylo by troufalé pokoušet se představit všechny druhy těstovin, protože jich existuje několik set. Sestavili jsme však slovníček nejčastějších těstovin, které můžete v našich poměrech ochutnat.
Spaghetti (špagety) – název tohoto známého druhu těstovin je odvozen od slova spago, což znamená provaz. Jedná se tedy o dlouhé provázkovité těstoviny. Jejich původ je spjat s Neapolí, ale dnes se vyrábějí i v ostatních částech Itálie.
Fusilli – tyto těstoviny mají podobu tenkých spirál. Při jejich výrobě se čerstvé těsto navíjí na tenký drát. Při vaření se spirála rozvine, ale udrží tvar.
Tagliatelle – jsou nejběžnějším typem stužkových těstovin. Obvykle mají na šířku kolem
8-10 mm. Tradiční tagliatelle pochází z Boloně. Prodávají se stočené do hnízd, která se během vaření rozpletou.
Farfalle – název těchto těstovin znamená „motýli“, ale někdy se přirovnávají ke kravatovým motýlkům (vázankám), z italského cravatta a farfalla. Jsou to na pohled velice hezké těstoviny se zvlněnými okraji, někdy i vroubkované.
Penne – mají podobu trubiček, jejichž konce jsou ukrojené našikmo – jako husí brk (penne znamená pero nebo brk na psaní).
Lasagne – široké, ploché těstoviny určené pro zapékání v troubě.
Tortellini – jsou nejběžnějším druhem sušených plněných těstovin. Jedná se o boloňskou specialitu a byla údajně vytvarovaná podle Venušina pupíku. Tvoří se z koleček těsta a vypadají jako silné prstýnky.
Ravioli – jsou také plněné těstoviny, nejčastěji čtvercového tvaru s vlnitými okraji. Náplní pro plněné těstoviny může být masová, zeleninová, houbová nebo sýrová směs.
Conchiglie – patří mezi krátké těstoviny a mají tvar mušle. Představují jeden z nejlepších tvarů určených do salátů či omáček – dobře zachytí dresing nebo omáčku.
Špenát, rajčata, červená řepa, šafrán, uzený losos, houby patří mezi oblíbené příchutě. Existují i další silnější příchutě, třeba čili a česnek. Přísady dodají těstovinám nejen příchuť, ale často i zabarvení např. špenát, bylinky, sépiový inkoust, červená řepa a borůvky.
Příprava těstovin
Těstoviny jsou lehce stravitelné, mají nízký obsah tuku, jsou bohaté na uhlovodíky, obsahují nerostné látky, jako je draslík, fosfor a vápník. Pro lidský organismus jsou těstoviny díky obsahu glycidů významným zdrojem energie. Obsahují také značné množství proteinů, které mají svůj význam i při redukci hmotnosti. Celozrnné těstoviny navíc obsahují více vlákniny, proteinů a vitaminu B.
Bylo to někdy v šedesátých letech minulého století. Ve Spojených státech dosedlo letadlo se Sofií Lorenovou na palubě. Krásná Sofia s grácií sestoupila ze schůdků, zahoupala zákeřně boky, nechala nahlédnout do bujného výstřihu a prohlásila: „Za všechno, co tady vidíte, hoši, vděčím italské pastě.“ Ano i tak se rozšířila popularita pasty. Lidé dokonce vystavěli těstovinám svatostánek. Kde jinde by se mohlo nacházet muzeum těstovin než v Itálii? Museo Nazionale delle Paste Alimentari nalezneme v samotném centru Říma. Jedná se o jediné muzeum tohoto druhu na světě. Osm století historie národního jídla Itálie je soustředěno v jedenácti výstavních sálech. Obilný sál, kde je vysvětlen životní cyklus talíře plného těstovin, se řadí mezi největší atrakce.
Cous Cous (Kus Kus) patří mezi těstoviny. Kus Kus se vyrábí z bílé pšenice, krupice nebo prosa. Zpracovává se na droboučké kuličky z tvrdozrnné pšenice. Ty jsou poté napařovány a vysoušeny. Je velice výživný, lehce stravitelný, obsahuje vlákninu a spoustu cenných látek, které se nacházejí v obilovinách. Na rozdíl od jiných těstovin má jednu velkou výhodu, a to že se nevaří, ale stačí jej spařit horkou vodou a je hotovo. Příprava je proto velmi rychlá. Kus Kus je možné upravovat nasladko i naslano. Fantazii se meze nekladou.
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
08.04.2014 | Jak si svátky jara užít a přitom se vejít do kalhot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.